CAMERA OBSCURA

Колаж је ултимативна ликовна техника уцеловљења – од делића, од испарчаног правимо целину – из хаоса вадимо есенцију и смисао. Полазимо од нечега што има структуру, парчајући га свесно правимо хаос, а затим свему дајемо ново устројство и смисао, трансформишући га властитом енергијом. Тако, стварајући спољашњу структуру, ми изнутра откривамо и јачамо сопствену унутрашњу структуру – видимо и мењамо властиту матрицу, која нам кроз колаж, део по део, постаје видљива.
Изложени колажи настали су у два циклуса током последње четири године. Сви колажи су кружног облика, малог формата пречника до 20 цм и сваки је састављен од преко 300 посебних фрагмената. Рад на сваком поједином колажу траје и по неколико месеци.

CIRCUMAMBULATUS или ХОД У КРУГ

Circumambulatus значи гледање или кретање око нечега, често око светог предмета или храма. Психолошки гледано, то је кружење око нашег унутрашњег средишта, унутрашње слике. Током живота, кружењем око те слике ми је непрестано филтрирамо, дестилујемо и приближавамо се њеној суштини. Та унутрашња слика се циклично манифестује у нашем животу кроз догађаје и појаве, чији симболи привлаче нашу пажњу и чије појављивање доживљавамо као “позив на авантуру” унутрашњег освешћивања или сазревања. Не без разлога, тај нас процес истовремено и привлачи и плаши, будући да представља интеграцију онога што знамо и што не знамо, свесног и несвесног. Он тако буди у нама и снагу и нелагоду, преплављује нас тамом и светлом, испуњава нас осећањем профаног и нуминозног, одбојног и инспиративног. Тај процес унутрашњег раста К.Г. Јунг назива индивидуација.
Јунг о том процесу каже: “Пут ка циљу у почетку изгледа хаотичан и без краја, и ми тек постепено назиремо растуће знаке да он негде води. Пут није раван, већ се чини да иде у круг. Дубље познавање пута показује да се он креће спирално. Као манифестације несвесних процеса, симболи у сновима циклично се увек врац́ају у одређеним облицима, окрећу се или круже око средишта, јаства – централног организационог принципа целокупне психе.”
Ова изложба настала је као плод истраживања тог процеса индивидуације.

Гордана Станишић Вујошевић, фебруар 2021.

 

Биографију уметнице можете прочитати овде.

 

Приказ изложбе који је написала Јефимија Ђокић можете прочитати овде.

 

Изложба ће бити отворена до 20. фебруара 2021. радним данима од 10 до 20 сати, суботом од 10 до 16 часова.