Izložba
CRNO SUNCE
Marija Ćalić
28. 2 ‒ 18. 3. 2023.
Likovna galerija

 

Dela nastala za celinu Crno sunce podstaknuta su pronalaskom obimne fotografske građe raspoređene u kutije za slajdove kupljene na beogradskoj Kalenić pijaci. Stotine kolor snimaka sadrže vizure kretanja nepoznate porodice kroz eksterijere i ambijente Zapadne Afrike, pretpostavimo 1968‒1969. godine.

Po svoj prilici, radi se o porodici lekara iz bivše Jugoslavije, u misiji zdravstvenih službi u Akri, ali i njihovom proputovanju kroz predele i gradove država Togo, Niger i Benin, uz jezero Volta, uz obale okeana i putevima koji vode ka džungli.

Manjak saznanja o tim privatnim nalazima odvodi me ka pretpostavci geografije snimljenih mesta, ličnostima i njihovim doživljajima. Ujedno se postavlja pitanje i nameće mogućnost korišćenja fotografije kao sredstva za oblikovanje naknadne, imaginarne, domišljene realnosti.

Fragmenti i zapisi koje one nose ukazuju mi da sam slučajno postala vlasnik evidencije nečijih života; nalikujem posmatraču po muzejima koji pažljivo razgleda ostatke bivših civilizacija u naporu da razume iščezli svet. Ponekad se ti dokazi u obliku normi i zakona uočljivi na fotografijama otimaju i posustaju pred konceptom poetične istine: ona se javlja kao neophodna za unutarnje buđenje bez namere da se usaglasi sa činjenicama vidljivim na snimcima – nepobitnim dokazima prošlog vremena.

Kroz ovakav susret povezuje se realnost koja se nekad odvijala, sa slojevima mogućeg, zamišljanog i drugačijeg života koje nam uvodi podsvest, jer poredak lične istorije ne rasvetljava sve slojeve stvarnosti niti je moguće složiti se oko jedinstvenog doživljaja mesta i zbivanja u njemu.

Nastaju nove slike u interakciji sa sadašnjim vremenom, složenijih prostora i odnosa.

Crno sunce, metafora rezignacije, melanholije i zatamnjenja ukazuje na hiljade puteva koji nam se otvaraju, dok samo jednim prolazimo. Nemogućnost da se sagleda i rasvetli ukupno iskustvo sveta u najvećoj meri sadržano je baš u istoriji afričkog prostora. Dubine duševnih slojeva odgovaraju crnom kontinentu nesagledivih tajni.

Zahvaljujem se Muzeju afričke umetnosti na korišćenju građe iz zbirke Vede i dr Zdravka Pečara.

Marija Ćalić

 

Biografiju umetnice možete pročitati  овде.

 

Izložba će biti otvorena do 18. 3. 2023. radnim danima od 10 do 20, subotom od 10 do 16 časova.