У оквиру обележавања Европске године културног наслеђа, у холу Коларчеве задужбине у понедељак, 16. априла, отворена је изложба фотографија Путовање кроз културно наслеђе коју је приредио ЕУ инфо центар у Београду.

Изложбу су отворили управница Задужбине Илије М. Коларца Јасна Димитријевић и шеф сектора за информисање, комуникације и медије Делегације ЕУ у Републици Србији Пол-Анри Пресе (Paul-Henri Presset).

Управница Коларчеве задужбине Јасна Димитријевић истакла је да је “културно наслеђе заједничка прошлост, али и заједничка будућност грађана Европе” као и да је европска културна баштина посебна вредност за целокупно човечанство.

Она је истакла да је година посвећена културном наслеђу прилика да се подстакну размисљања кроз афирмацију културе сећања о појединцима и догађајима који су оставили траг у европском културном простору, а такође и подстицај подстицај ауторима и институцијама да креирају и стварају нове вредности у култури и уметности, а које су културно наслеђе за будуће генерације.

“Коларчева задужбина је, као заштићени споменик културе, али и институција која у континуитету представља дела нематеријалне културне баштине,  посебно инспирисана ЕУ дигиталном платформом Европеана, као новим изазовом у представљању вредности онога што радимо, кроз нове могућности дигиталног света у којем живимо.

“Ова изложба је више од фотографских докумената европског и српског културног наслеђа. Она је значајна у едукативном смислу и иницира развијање свести о значају културе и уметности  као окоснице развоја друштва  у прошлим, садашњим и будућим временима”, рекла је Димутријевић.

Шеф сектора за информисање, комуникације и медије Делегације ЕУ Пол-Анри Пресе указао је да је изложба део кампање културног наслеђа коју спроводе Делегација И ЕУ инфо мрежа (ЕУ инфо центар у Београду и ЕУ инфо кутци у Нишу и Новом Саду). Више од 40 догађаја широм Србије биће организовано у оквиру кампање чији је слоган “Где прошлост сусреће будућност”.

“Заједно са партнерима, то је  наш заједнички напор да учествујемо у прослављању Европске године културног наслеђа. Европска комисја је одлучила да целу ову годину посвети културном наслеђу и то је једина тематска година организована током мандата Комисије председника Јункера. Намера је да се на тај начин слави богатство и разноликост културног наслеђа Европе али и подигне свест о друштвеном и економском значају културног наслеђа”, рекао је Пресе.

Пресе је посебно указао на економске аспекте културног наслеђа, рекавши да је у ЕУ у сектору културног наслеђа запослено више од 300.000 људи. “7,8 милиона радних места је индиректно повезано са културним наслеђем (у туризму, преводилаштву, безбедности…), што значи да на свако радно место сектор културног наслеђа креира 26,7 индиректних радних места. (Поређења ради, у аутомобилској индустрији тај однос је 1 према 6,3)”, рекао је Пресе.

Пресе је истакао да је Коларчева задужбина као место културног наслеђа у правом смислу те речи најбољи могући простор за разговоре о културном наслеђу и традицији и изразио наду да ће сарадња са том институцијом бити настављена.

“Надам се ће ове лепе фотографије подсећати посетиоце на њихову велику националну културу која је део велике и заједничке европске културе. Ми делимо вредности, традицију, историју, културу И то нас повезује везама које су јаче него политичке. И то је вероватно и био разлог што је отац европских интеграциија Жан Моне у својим мемоарима, деценијама након што су основе данашње Европске уније постављене, написао: ‘Ако бих морао да почнем изнова, почео бих (интеграције) од културе’”, закључио је Пресе.

Изложба “Путовање кроз културно наслеђе” представља селекцију фотографија места европског и српског културног наслеђа, од фотографија колективног сећања на Велики рат преко манастира и археолошких локалитета до стреет арта у Србији. Истовремено, изложба је прилика за промоцију ЕУ дигиталне платформе Европеана, преко које је део фотографија преузет.

Изложба ће бити постављена у Холу Коларчеве задужбине до 28. априла.

Све информације о кампањи културног наслеђа доступне су на сајту кампање: кампање.