Фестивал мета филма, који се првенствено бави поџанром „филма о филму“, биће одржан осми пут од 7. до 9. децембра 2023. у Арт биоскопу Коларац у Београду.

Мета филм има веома снажно упориште у српској кинематографији, па је отуда осмо издање тог фестивала у великој мери посвећено домаћим филмским делима.

Првог дана на програму су остварења Дејана Влаисављевића Никта „Скривено лице југословенског филма“, у којем главни јунак, контроверзни редитељ Јоца Јовановић после 35 година неформалне забране у јавности представља свој филм „Здрав и млад као ружа“. Француски редитељ Мишел Азнавичијус у филму „Рез“ преиспитује танку границу између хорор фикције коју креира филмска екипа и онога што се заиста дешава њеним члановима у реалном животу.

Интервенције на већ постојећим документарним филмовима, уз музичку подлогу специјално креирану за ту прилику, извела је Невена Поповић у раду „Mixtape Project“, који је на програму 8. децембра, као и филм Луке Папића и Срђана Вуча „Призван и позван“, фуриозна политичка сатира о првим постсоцијалистичким вишестраначким изборима у Србији.

Последњег фестивалског дана, 9. децембра, биће приказан филм Милене Грујић о талачкој кризи „А.С. (25)“, а у оквиру програма „Радови у току“ биће приказан радни материјал документарног филма Милутина Петровића „Драгослав“, који се бави раним радовима редитеља Драгослава Лазића.

У завршници ће бити додељена и престижна фестивалска награда „Бранко Вучићевић“, посвећена сећању на изузетног аутора, творца појма „српска монтажа“, који је сценаристичким опусом пружио драгоцен допринос развоју овдашњег мета филма.

Овогодишњи добитник награде „Бранко Вучићевић“ је филмски и телевизијски редитељ Драгомир Зупанц. Признање ће му бити уручено уочи пројекције његовог филма „Бела Барток асоцијације”.

Рођен 1946. године у Љубљани, Драгомир Зупанц дипломирао је филмску режију 1971. године у Београду, у класи Александра Петровића. У каријери дужој од пола века режирао је, између осталог, серије: „Сликарски правци XX века” (Лазар Трифуновић), „Прилози за историју JУ филма и политпорнографију” (посвећени Желимиру Жилнику, Бранку Вучићевићу, Карпу Аћимовићу Години), „Хит Либрис”, „Отворена књига”, „Десет српских приповедача” (епизоде: Ж. Павловић, М. Павић, А. Исаковић, А. Тишма, В. Огњеновић, М. Савић, Ј. Радуловић и др.) и „Двоглед” (Драган Бабић). Зупанц је и уметнички директор Дана словеначког филма, чије се девето издање одржава до 10. децембра у Југословенској кинотеци, а раније ове године добио је и почасну титулу Пријатељ словеначког филма на Фестивалу словеначког филма у Порторожу.

Досадашњи добитници награде „Бранко Вучићевић“ су сниматељ и редитељ Миша Милошевић и ликовни уметници и филмски аутори, Неша Париповић, Љубомир Шимунић, Зоран Поповић, Недељко Деспотовић, Петар Јаконић, Предраг Бамбић, Милоје Радаковић и Данијела Пурешевић.