КОЛАРАЦ ТВОЈ СВЕТ МУЗИКЕ

Александар Маџар, клавир

Л. ван Бетовен: Соната за клавир оп. 14 бр. 1 и 2, оп. 13, Багателе оп. 119, Соната оп. 109

Пијаниста Александар Маџар је на овогодишњем БЕМУСУ-у почео са извођењем Бетовенових клавирских соната и до сада је одржао три од укупно осам концерата који ће обухватити читав опус од 32 сонате чувеног композитора.

Бетовенове клавирске сонате представљају грандиозни врхунац развоја овог жанра у делима Бечких класичара (Хајдн, Моцарт, Бетовен). Опус од 32 сонате покрива спектар различитих техничких захтева, од дела најједноставнијих за извођење до великих соната (гранде сонате) намењених концертирајућим професионалцима. Због важног места које имају у формирању сваког пијанисте, нимало није претерано поређење по којем су Бахова клавирска дела Стари завет, а Бетовенове клавирске сонате Нови завет пијанистичке литературе.

Алексанадр Маџар се по завршетку студија клавира на Факултету музичке уметности у Београду усавршавао код највећих светских педагога. Специјализацију је завршио на престижном Конзерваторијуму „Чајковски“ у Москви, а затим и у Стразбуру. Пажњу светске јавности привукао је победама на такмичењима у Лидсу, Женеви, Болцану и Милану. Маџар се бави педагошким радом као професор на Фламанском краљевском конзерваторијуму у Бриселу и на Академији за музику и позориште у Берну. Наступа са водећим оркестрима и солистима широм света.

Организатор: Центар за музику
Улазнице: 1.200 дин.

 

Остали концерти се одлажу за фебруар, март, април и мај месец 2022. године.

Купљене улазнице на билетарници Коларчеве задужбине за концерте Александра Маџара можете:

– заменити за концерт од 20. децембра;

– заменити за концерте Алескандра Маџара – Бетовенове сонате који ће бити одржани наредне године чим буду дефинисани термини;

– вратити на билетарници Коларца.

Хвала на разумевању