ВЕЧЕ ВЈАЧЕСЛАВА КУПРИЈАНОВА У ПРОГРАМУ „ПОЕЗИЈА УЖИВО!“

Познати руски песник Вјачеслав Купријанов, овогодишњи добитник „Златног кључа Смедерева“ и један од лауреата Европске награде за поезију Књижевне општине Вршац, отвориће својим наступом овогодишњи циклус култног програма „Поезија уживо!“, који организује Радио Београд 2 у Задужбини Илије Милосављевића Коларца. Купријанов ће говорити своје стихове у Коларчевој задужбини у суботу 16. октобра у 19 часова, уз директан пренос на Радио Београду 2.

Вјачеслав Купријанов Глебович је рођен 23. децембра 1939. у Новосибирску. Прве песме објавио је у тиражном „Совјетском студенту“ и московској „Правди“, а касније и у магазину „Москва“. Заједно са Владимиром Буричем и Арво Метсом сматра се зачетником слободног стиха – верлибра у руској поезији. Изворе верлибра налази у кандакарном стиху, Псалтиру и руској литургијској химнографији. Овај стил у Русији, међутим, није одмах прихваћен. Тек после рада Јурија Рождественског, „Теорија реторике“, 1997. године слободни стих је прихваћен као пуноправна, трећа врста књижевности у Русији.
Књиге поезије Вјачеслава Купријанова су се, из поменутих разлога, појавиле доста касно. 1981. године излази његова књига „У првом лицу“, у којој је цензура изоставила неке од циклуса, а након тога и збирка „Иде живот“ – једна од првих књига верлибра у послератном периоду.

Купријановљева поезија добија изузетан одјек не само у европским, него и другим земљама – од Немачке, Италије, Енглеске, Холандије, Србије, Северне Македоније, до Јапана, Кине, Шри Ланке и Индије.
Купријанов је модерни романтичар који уме да буде суров и ироничан. Веома је популаран у Немачкој, где је објавио низ књига. И сам је превео многе од немачких песника, као што су Хелдерлин, Ленц, Новалис, Рилке, Брехт, Хесе, Фрид… Са енглеског је превео Витмена и Сандберга.

Критичар и песник Валериј Липневич каже да је поезија Вјачеслава Купријанова „трезвени одјек лирског уздаха епохе“.

Вјачеслав Купријанов је добитник низа угледних књижевних награда међу којима је и Европска награда за поезију Књижевне општине Вршац. Лауреат је награде министарства културе и образовања Аустрије, међународне награде „Бранко Радичевић“ и „Моравске повеље“. Овогодишњи је добитник Златног кључа Смедерева на Смедеревској песничкој јесени, који ће му бити уручен два дана пре вечери у Коларчевој задужбини.
Члан је Савеза књижевника Русије, Удружења књижевника Србије и руског ПЕН-центра.

Купријанов је и врло плодан прозни писац – његови романи, као што су „Сирови рукопис“, „Емпедоклова сандала“, „Плави мантил васионе“, су врло занимљиво и необично штиво са примесама фантастике.

Програми ће се одвијати уз поштовање неопходних епидемијских мера. Улазнице се могу преузети на благајни Коларчеве задужбине.

 

ИЗБОР ПЕСАМА