ШТА СВЕ МОЖЕ РАДИОТЕРАПИЈА И ЗАШТО ЈЕ СЕ НЕ ТРЕБА ПЛАШИТИ?

 

Учествују: проф. др Марина Никитовић, др Биљана Шеха мр сц. и проф. др Даница Грујичић

 

Радиотерапија подразумева употребу зрачног снопа, или честица, фокусираног на тумор уз максималну поштеду здравог ткива. Циљ радиотерапија је усмрћивање канцерских ћелија.

Зрачна терапија је безболна јер немамо чула да осетимо зрачење. Иако је безболна она има неке своје ране и касне последице, које се могу решити.

Иако званично постоји још од 30-их година прошлог века, радиотерапија од 80-их година прошлог века доживљава процват са развојем дијагностике у радиологији ЦТ, МРИ, ДСА и усавршавањем нових техника зрачења. Може се спроводити пре или после операције, може бити превентивна или профилактична, радикална или палијативна, а постоје и ситуације када се спроводи за време саме хируршке интервенције.

Савремене технике зрачења као што је стеротаксична радиохирургија су својим резултатима лечења допринеле да буду изједначене у ранг хиругије и представљају замену за операцију. Стеротаксична радиохирургија је ефикасна, милиметарски прецизна, и у кратком временском року у малом броју зрачења /фракција/ са високим дозама постиже максималну испоруку дозе зрачења на тумор уз максималну поштеду здравог ткива.

Савремене технике су прилагођене сваком пацијенту понаособ и са имунолошком терапијом отаварају врата будућности медицине – персонализованој радиотерапији. За разлику од неконтролисаног зрачења, радиотерапија је строго контролисана и одвија се у условима у којима је пацијент у потпуности безбедан.

 

Мала сала, среда, 17.4.2019. у 18,оо сати.

Улаз слободан