Четвртак 23. 1.
Мала сала у 19.30 

СПОМЕН НА ЛЕНКУ И ЛАЗУ

 

Спомен на Ленку и Лазу – ликовне и песничке инспирације изложбена је поставка и књижевни програм који је организован поводом:

– 150. годишњице од рођења Јелене Ленке Дунђерски (1869–1895–2019).

– 110. годишњице од првог објављивања најлепше песме српске љубавне лирике, SANTA MARIA DELLA SALUTE – Лазе Костића.

– Промовисање песничке награде „Ленкин прстен“, која се додељује већ четрнаест година у Србобрану (2006–2019).

– Легат Верице Милошевић; која је своје колаже „Ленка“ подарила општини Србобран.

 

Ови програми приређени су у Новом Саду, Врбасу, Челареву, Куманима (код Новог Бечеја), Бечеју, Суботици и Србобрану, а следе и програми у Кулпину, Зрењанину и Београду.

Учесници књижевног дела програма су песници: Матија Бећковић, Перо Зубац, Благоје Баковић, Мирослав Алексић, Јелена Стојсављевић, Гордана Ђилас, Рајица Драгићевић, Раша Перић, Горан Благојевић, Иван Негришорац, Драгица Стојановић и Душан Поп-Ђурђев. Поред њих у програмима учествују и глумци-рецитатори: Жељка Јелић, Теодора Кушић, Ивана Жигон, Верица Милошевић и Миодраг Петровић. Памела Киш Игњатов, сопран и Александра Ракић, клавир извеле су две Ленкине песме из народне опере „Ленка“ композитора Мирослава Штаткића на либрето Пере Зубца, на програму у Србобрану.

Аутори ликовних радова заступљени у изложби су: Стеван Тодоровић, Марко Мурат, Урош Предић, Милић од Мачве, Сава, Драган и Милан Стојков, Вера Зарић, Милан Јовановић Јофке, Момо Капор, Оља Ивањицки, Верица Милошевић као и вајари Стеван Филиповић и Игор Шетер.

Сви реализовани програми наишли су на велико интересовање публике и похвале стручне критике, тако да је могуће наставити њихову презентацију у многим срединама и током 2020. године.

Треба посебно истаћи да је цео овај пројекат подржао Carlsberg Srbija, односно Fondacija Carlsberg – Dunđerski, као и Општина Србобран и Удружење грађана – Клуб Кулпинчана.

Аутор и приређивач овог пројекта и модератор програма је Хаџи-Зоран Лазин.