Мала сала у 18 сати. Улаз слободан.

Учествују: др Ема Миљковић, др Марко Пишев и Александар Савић

Модератор Стеван Кордић

У сарадњи са Арапским културним центром и ИП „Clio“

Арапски културни центар и Издавачка кућа Клио Београд вас позивају на разговор у којем ћемо се упустити у „Откривање арапске историје“.

Ово је јединствена прилика да чујете, али и учествујете у разговору о савременим токовима арапске историографије. Кроз овај разговор, сазнаћете много више о арапској историји, значајним именима која су допринела нашем знању и проблемима са којима се истраживач суочава приликом њеног изучавања.

Ко је, када и како писао историју Арапа? Које су главне карактеристике њеног развојног тока? Да ли и колико предрасуде и политика утичу на резултате научних радова? Како су догађаји у историји Арапа утицали на светску историју? Колико се историјски токови арапског света разликују од европских историјских токова? Који се то утицаји арапске културе данас осећају на Балкану? Зашто је познавање историје Арапа важно за разумевање савремених светских и регионалних токова?

Дођите на разговор и сазнајте одговоре на ова, али и многа друга питања, а уколико и сами имате неких питања, имаћете прилику да их поставите и разговарате о томе.

Наши учесници, проф. др Ема Миљковић (Филолошки факултет), доц. др Марко Пишев (Филозофски факултет) и МА Александар Савић (Филозофски факултет) помоћи ће нам да проникнемо у проблематику и изложити своја мишљења и знања.

Проф. др Ема Миљковић предаје на Филолошком факултету Универзитета у Београду предмет Основе исламске цивилизације. На докторским студијама истог факултета држи курс Исламска култура и цивилизација на Балкану. Бави се проучавањем Османског царства. Издала је неколико монографија међу којима издвајамо „Смедеревски санџак 1476-1560: земља – насеља – становништво“.
Више о њој прочитајте овде.

Др Марко Пишев је доцент Филозофског факултета Универзитета у Београду на катедри за етнологију и антропологију. У оквиру докторских студија, бавио се антропологијом ислама и на ту тему објављује стручне радове. Издао је студију „Између фетиша и полумесеца“ у којој користи историјско-антрополошки приступ исламу.

МА Александар Савић, асистент на Филозофском факултету Универзитета у Београду, предаје културну историју средњег века и Општу историју раног средњег века. Приредио је „Западно-источни бедекер“, колекцију есеја објављених 2016. године у част јубилеја београдске оријенталистике.

Модератор: Стеван Кордић (Арапски културни центар)