Четвртак 5. октобар у 20 сати, Велика дворана

LADIES NIGHT

Неле Тибо, саксофон (Бел)

Nele Tiebout, saxophone

Барт ван Бенеден, диригент (Бел)

Bart Van Beneden, conductor

Гудачки оркестар (СРБ)

String Orchestra

LadieS goes Tango

LadieSaxophone Quartet (POL, CRO, SLO)

Quatro Por Tango (SLO)

******

 

Четврти међународни фестивал саксофона Belgrade SAXperience биће одржан од 4. до 7. октобра у Београду. Љубитељи саксофона моћи ће да уживају у класичном, џез, танго, као и модерном звуку саксофона и DJ-а, у концертним салама широм Београда, као и на отвореном простору.

Друго вече Фестивала под називом LADIES NIGHT је посвећено женама. Талентована саксофонистикња Неле Тибо из Белгије наступиће са Гудачким оркестром који предводи наша истакнута виолинисткиња Тијана Милошевић а концертом ће дириговати Барт Ван Бенеден такође из Белгије, земље у којој је настао саксофон. У другом делу концерта наступиће једини женски квартет саксофона из овог дела Европе, LadieSaxophone Quartet и састав Quatro por Tango изводећи дела једног од најистакнутијих композитора овог жанра, Астора Пјацоле.

 

 

 

 

 

 

 

Неле Тибо (Nele Tiebout) је студирала на конзерваторијуму Конинклијк у Бриселу, где је завршила мастер студије. Истовремено је студирала на Conservatoire à Rayonnenment Régional de Versailles у класи Венсана Давида. Тренутно се усавршава на Краљевском конзерваторијуму у Бриселу у класи Симона Дирика и Алена Крепина.
Освојила је награде на домаћим (Национално такмичење Adolphe Sax, Dinan, Dexia Classics, Brisel) и међународним такмичењима (4. Међународно такмичење ансамбала и солиста, Керкраде, 2. Међународни фестивал Golden Saxophone, Одеса, Међународни конкурс Adolphe Sax, L’Ai-le-Roz, Међународно такмичење саксофониста у Новој Горици). Била је лауреат такмичења Prix Horlait Dapsens 2014. године, престижне стипендије која се додељује младом талентованом уметнику.
Као солиста је наступала са оркестрима The Royal Band of the Belgian Guides, филхармоније Словеније и Одесе, Ensemble Entente Cordiale и Дувачким оркестром Панта Реи. Наступала је и као члан филхармонија Брисела и Антверпена, а стални је члан Симфонијског дувачког оркестра Беверена и камерних састава (дуо клавир-саксофон, бриселски квартет саксофона Scarbo).

 

 

 

 

 

 

 

Барт Ван Бенеден је завршио Краљевски конзерваторијум у Бриселу и упоредо почео да предаје и диригује а такође и да се бави транскрипцијом и аранжирањем дела за различите ансамбле. Члан је квартета Anemos Saxophone Quartet, који је је освојио две државне награде и награду на међународном такмичењу у Луксембургу. Издали су два албума – Through Time (2013) и Klapzoen (2017). Бенеден је недавно са колегама (Неле Тибо, Питер Пеленс и Асаги Ито) основао квартет саксофона Scarbo. Изводе савремену музику у комбинацији са другим уметничким формама. Ове године су извели пројекат Пагине са реномираном плесачицом Јуиком Хашимото (плесна компанија Росас). Његова љубав према дириговању потиче из локалне заједнице у Фландрији, где се негује традиција ансамбала дувачких инструмената. Ове сезоне ће дириговати, између осталих, дела Вагнера, Копланда, Глазунова, Ибера и Мартена, као и нову оперу чији су извођачи млади уметници и професионалци. Дириговаће и Источнофламанским симфонијским оркестром који ће извести Малерову Четврту симфонију.

Гудачки оркестар окупља најбоље београдске оркестарске извођаче. Оформљен је специјално за концерте на Белграде SAXperience фестивалу. Ансамбл предводи Тијана Милошевић, концертмајстор Београдске филхармоније.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LadieSaxophone Quartet (LSQ)је ансамбл са мултикултуралним идентитетом, чије чланице се поносе својом различитом традицијом, искуством, културним наслеђем и вредностима. Повезала их је љубав према класичном саксофону и стварању камерне музике, као и жеља да широкој публици представе најбоље из репертоара за саксофон. Кроз разноврсне пројекте трагају за различитим музичким жанровима и облицима изражавања. Тако је настао годишњи догађај LadieS Night, у оквиру којег је квартет представио пројекат LadieS Night, настао у сарадњи са ансамблом Quatro por Tango и аргентинским композитором Фернандом Муслером, као и пројекат Village LadieS у сарадњи са певачицом Звезданом Новаковић и композиторима из Хрватске, Пољске и Словеније. Квартет је имао концертне наступе на фестивалима у Хрватској, Пољској, Француској и Словенији. Темпераментне и харизматичне чланице овог ансамбла полако освајају срца широке публике.

 

 

 

 

 

 

 

 

Qуатrо por Таngо је група музичких ентузијаста које спаја љубав према новом тангу, чији је творац Астор Пијацола. У свом стваралаштву Пијацола је обогатио танго елементима класичне музике и џеза и својим искреним и непоколебљивим приступом поставио га на светску музичку сцену. Quatro por Tango следи ту искреност и жели да дочара јединствену атмосферу новог танга. Препознатљиви су по врло ретком инструменту који имају у ансамблу – бандонеону, неопходном за звук правог аргентинског танга. Наступали су на више фестивала, међу којима су Трнфест, Фестико, Танго фестивал, Верис фестивал, Куд Франце Прешерн и многи други. Такође, имали су прилику да своју наклоност према овом јединственом музичком жанру представе и на бројним концертима у иностранству.

Више о програму на:
www.belgradesaxperience.com
Belgrade SAXperience добитник је признања EFFE Label за 2017. и 2018. годину. Effe Label додељује се манифестацијама које имају изузетан национални, локални и интернационални значај, а додељује га Асоцијација Европских фестивала.
Belgrade SAXperience може да се похвали сталном подршком Француског института у Србији и Социете Генерале Банке, Министарства културе и информисања Републике Србије, Секретаријата за културу града Београда, као и комерцијалних спонзора.