Изложба
ЦРНО СУНЦЕ
Марија Ћалић
28. 2 ‒ 18. 3. 2023.
Ликовна галерија

 

Дела настала за целину Црно сунце подстакнута су проналаском обимне фотографске грађе распоређене у кутије за слајдове купљене на београдској Каленић пијаци. Стотине колор снимака садрже визуре кретања непознате породице кроз екстеријере и амбијенте Западне Африке, претпоставимо 1968‒1969. године.

По свој прилици, ради се о породици лекара из бивше Југославије, у мисији здравствених служби у Акри, али и њиховом пропутовању кроз пределе и градове држава Того, Нигер и Бенин, уз језеро Волта, уз обале океана и путевима који воде ка џунгли.

Мањак сазнања о тим приватним налазима одводи ме ка претпоставци географије снимљених места, личностима и њиховим доживљајима. Уједно се поставља питање и намеће могућност коришћења фотографије као средства за обликовање накнадне, имагинарне, домишљене реалности.

Фрагменти и записи које оне носе указују ми да сам случајно постала власник евиденције нечијих живота; наликујем посматрачу по музејима који пажљиво разгледа остатке бивших цивилизација у напору да разуме ишчезли свет. Понекад се ти докази у облику норми и закона уочљиви на фотографијама отимају и посустају пред концептом поетичне истине: она се јавља као неопходна за унутарње буђење без намере да се усагласи са чињеницама видљивим на снимцима – непобитним доказима прошлог времена.

Кроз овакав сусрет повезује се реалност која се некад одвијала, са слојевима могућег, замишљаног и другачијег живота које нам уводи подсвест, јер поредак личне историје не расветљава све слојеве стварности нити је могуће сложити се око јединственог доживљаја места и збивања у њему.

Настају нове слике у интеракцији са садашњим временом, сложенијих простора и односа.

Црно сунце, метафора резигнације, меланхолије и затамњења указује на хиљаде путева који нам се отварају, док само једним пролазимо. Немогућност да се сагледа и расветли укупно искуство света у највећој мери садржано је баш у историји афричког простора. Дубине душевних слојева одговарају црном континенту несагледивих тајни.

Захваљујем се Музеју афричке уметности на коришћењу грађе из збирке Веде и др Здравка Печара.

Марија Ћалић

 

Биографију уметнице можете прочитати овде.

 

Изложба ће бити отворена до 18. 3. 2023. радним данима од 10 до 20, суботом од 10 до 16 часова.