Задужбина Илије М. Коларца у сарадњи са Фондом за науку Републике Србије

организује током новембра циклус трибина ИДЕНТИТЕТИ У ФОКУСУ.

 

Циклус ИДЕНТИТЕТИ У ФОКУСУ организује се са намером да се широј јавности представе кључне теме и питања друштвено-хуманистичких наука и да се отвори дијалог о  значају различитих аспеката и нивоа идентитета у савременом друштву. Разговараће се о језику, културној баштини, историји, затим о значају идентитета за дипломатију и безбедност, као и о улози медија и образовања у обликовању идентитета.

 

Овај циклус трибина реализује се поводом новог програма националног Фонда за науку под називом ИДЕНТИТЕТИ намењеног научним истраживањима на универзитетима и научним институтима у Републици Србији. Уредници и модератори циклуса су чланови

Научног савета Фонда за науку: др Љиљана Рогач Мијатовић, др Мина Зиројевић и др Александар Растовић.

 

У среду 10. новембра (18.30) тема ће бити „Културни идентитет Србије: језик, баштина, уметност“, а учествују:

проф. др Александар Милановић,  др Јасмина Ћирић, доцент, и проф. др Јелена Тодоровић. Модератор је др Љиљана Рогач Мијатовић.

 

У уторак 16. новембра (18.00) тема је „Национални идентитет, дипломатија и безбедност“, а говориће: академик проф. др Дарко Танасковић, академик проф. др Драган Сименуновић и доц. др Драган Пауновић. Модератор је др Мина Зиројевић.

 

У уторак 23. новембра (18.00) циклус се завршава темом „Ревизија историје, уџбеници и идентитетске науке“, а учествоваће стручњаци

у области историје. Модератор је др Александар Растовић.

 

Tрибине се одржавају у Малој сали Коларчеве задужбине.