Иван Петровић
ТУРИСТИЧКИ АЛБУМИ: Chicago Illinois
11 – 22. 6. 2024.
Ликовна галерија

Туристички албуми: Chicago Illinois

Изложбу Туристички албуми: Chicago Illinois Иван Петровић је креирао на основу два омиљена приступа. Први приступ је Петровићева потребa за истраживањем, а други је фузија различитих значења. Све остало, ван тога, мање је очигледно и у већој мери интригантно.
Изложба обједињује фотографије снимане фотоапаратом и видео камером током Петровићевих путовања у Чикaго 2014. и 2015. године. Користећи методологију кустоса, Петровић креира изложени рад и доказује да остаје доследан комбиновању документа и илузије. У овом раду аутор поново повезује фотографије пролазника, познатих и непознатих људи, природе и градова, као и простора – спољашњих, унутрашњих и менталних.

Техника коју Петровић користи укључује традиционално фотографисање, али и издвајање делова из видео материјала. На тај начин он открива више о својој методологији снимања, а мање о местима и као да нас провоцира да се суочимо са фотографијом, док отвара врата за различите интерпретације. Преузете фотографије из видео рада треба разумети и као омаж и захвалност великом учитељу свих нас, Вокеру Евансу (Walker Evans, Chicago Street 1945). Управо је Еванс у овом истом маниру снимао људе на улицама Чикага као „обичне америчке грађане и народну културу“. Додатно, Иван Петровић у свом раду, комбинујући црно-беле и колор фотографије, наглашава и преиспитује стабилност форме и стила у уметности.

У исто време, ова изложба нам доказује да фотографија није ограничена на конвенционалне форме или технике, већ је карактеристична по томе што обједињује сложеност и динамику која се ретко препознаје на први поглед. У контексту ове изложбе та сложеност постаје још израженија.

Фотографија по својој природи смирује ток времена, али Петровић провокативно користи медиј тако да то смиривање изгледа другачије. Ови радови се крећу кроз време и контекст, губећи и добијајући значења. Постају флуидни и способни да се прилагоде различитим интерпретацијама.
Изложба Туристички албуми: Chicago Illinois, такође оставља додатни простор; фотографије истовремено збуњују и документују, откривајући слојеве значења и парадоксалну природу фотографије да истовремено смири и узнемири наше мисли. Смирује нас чињеница да свака фотографија јесте документ, а узнемирава нас потреба да разумемо намеру и значење.

Фотографије из ове серије су искрене и очигледне, али као да нас провоцирају питањима: шта је довољно вредно и достојно пажње да би било субјект фотографисања? Путовања и нове околности увек су добро оправдање за овакву врсту дилеме, али то у случају ове изложбе није мерило њеног разумевања.
Значење ових фотографија измиче рационалном тумачењу и води ка ирационалном. Као да у радовима Ивана Петровића постоји уграђена нека чудна сила која нам је привлачна, али нам је неухватљива у намери да нам докаже магију уметности.

Весна Мићовић

 

Биографију уметника можете прочитати овде.

 

Изложба ће бити отворена до 22. 6. 2024. радним данима од 10 до 20, суботом од 10 до 16 часова.