Галерија Коларчеве задужбине

Сања Црњански: Слике и цртежи

 

“Логика ће те одвести од тачке А до тачке Б. Maшта те може одвести било где.“ – Алберт Ајнштајн (1879-1955)

 

Стотину и више година је прошло од како је установљено да наш свет постаје веома мистериозан када се посматра кроз лупу, довољно моћну да учини видљивим најситније делове материје. Наука се, по ко зна који пут преплела са филозофијом, затечена сазнањем да самим покушајем да нешто измери, да нешто осети, утиче на исход посматраног. Као да је материја постала свесна да је посматрају! Принцип неодређености и прихватање дуалне природе материје су се уградили у темеље науке, која је, готово емпиријски, постала свесна разлике између осећаја и опажаја.

Спознаја те разлике, разлике између осећаја, у основи чулног, назови објективног, и опажаја, обојеног ранијим искуством, осветљеног спољашњим утицајима, субјективног и слободног, разлике која варира од суптилне до драматичне, изазвала ме је да покушам да посматрача што више интегришем у оквиру ликовног израза. Феномени који учествују у формирању субјективних асоцијација опажања, постали су јасно видљива нит која се провлачи и повезује моје уметничко истраживање. Изложене слике и цртежи су својеврстан склоп механизама опажања, приказан кроз различите односе ликовних елемената обухваћених у целину имагинарног простора – простора који је променљив са сваким новим посматрањем. Свака од представа појавног простора, ухваћеног у тренутку, заустављеног погледом, представљала је изазов у ликовном изразу. Временом, разноврсност ликовног израза и сама постаје изазов. Упадљиво одсуство равнотеже композиције као читљиве наративне целине, у потпуности је компензовано мноштвом препознатљивих симбола, али и облика који тек наговештавају значење, стопљених у, мање или више, непрегледну дубину слике, у готово несагледив простор. У зависности од тога како их и који посматрач и у ком тренутку разврстава, какво им значење придаје, одабрани елементи на сликама, као и у свакодневном животу, формирају различите представе појавног простора и креирају специфични спој искуства и чулних спознаја опажања.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ухвати ме ако можеш (2017)

 

Сања Црњански рођена је 1980. године у Београду. Дипломирала је 2008. године на сликарском одсеку Факултета ликовних уметности у Београду, у класи професора Дарије Качић. Докторске уметничке студије сликарства уписала је на Факултету ликовних уметности у Београду 2014. год. Члан је Улуса од 2009. године. Учествовала је на више групних изложби у земљи и иностранству. Добитник је годишње награде галерије Коларчеве задужбине за изложбу слика и акварела приказану септембра 2012. године.