Мој адађо
Јелена Милошевић
25. 6 – 6. 7. 2024.
Ликовна галерија

Уметност Јелене Милошевић јесте уметност светлости. Јеленино стваралаштво, дубоко утемељено у религиозној мисли и осећању, поимању и представљању светлости прилази путем православне хришћанске традиције. Управо је светлосна нит та која прожима и сажима Јеленин рад у ликовној и примењеној уметности и модном дизајну. Она је на сликарском платну, али и у стаклу и дизајну модних комада – у нимбу светитеља и самом простору слике, у преплету сликаног украса на стаклу, односно везу.
У својој уметности Јелена светлошћу повезује простор и време. Налазећи непресушан извор инспирације у традицији и наслеђу, она стилизацијом мотива и елемената српске средњовековне минијатуре, игром златних и сребрних нити у филигранском преплету, савремени дизајн прожима потком историје. Баштинећи српску уметност и традицију, осликаним комадима антикварног венецијанског стакла, Јелена нам приближива и личним, ауторским рукописом тумачи наслеђе европске грађанске културе првих деценија протеклог века.
Са подједнаком пажњом којом приступа сваком појединачном раду, Јелена промишља њихов међусобни однос. Истанчаним осећајем за меру и хармонију, она изложбом у Коларчевој задужбини ствара јединствену и складну амбијенталну композицију. Служећи се језиком различитих медијума, Јеленина уметност проговора кроз њене радове, али и кроз простор и атмосферу, дарујући искуство чулима и искуство духу.

Тијана Дука

Биографију уметница можете прочитати овде.

Изложба ће бити отворена до 6. јула радним данима од 10 до 20, суботом од 10 до 16 часова.