Центар за музику Коларца организује мастер клас оперског корепетитора Ђорђа Нешића, у термину од 20. до 24. маја 2024. године.

Завршни концерт ће бити одржан 25. 5. 2024. у 16 часова у Музичкој галерији Коларчеве задужбине.

Котизација за полазнике износи 12.000 динра за активне и 8.000 за пасивне учеснике. Котизацију и пријаве ће примати Центар за музику Коларца. Пријаве можете послати до 1. маја 2024. на адресу czm@kolarac.rs.

Учесници су самостално одговорни за све трошкове путовања, смештаја и исхране за време курса.

На мастер класу ће се радити на оперском репертоару свих временских периода. Додатни материјал у виду оперских ансамбала за могућу изведбу на завршном концерту ће бити задат после избора учесника. Младе пијанисте/диригенте, заинтересоване за корепетицију певача такође охрабрујемо да се пријаве.

За пријаву, певачи и пијанисти/диригенти се моле да пошаљу кратку биографију и два снимка оперских арија или соло песама (пијанисти могу послати и снимке соло комада, а за све су посебно пожељни линкови са Јутјуба) на адресу czm@kolarac.rs. На основу примљених пријава и приложених снимака биће изабрани учесници. Рок за пријаве је 1. 5. 2024. Узраст учесника мастер класа се обично креће између напредних средњошколаца и недавно дипломираних младих професионалаца.

Биографија

Киртичари описују уметност Ђорђа Нешића као „смелу“, „осећајну“ и „суптилно виртуозну“. Током сезоне 2023-24, наступиће као диригент оперских пројеката Лажна баштованка (Моцарт), Свадба (Соколовић) и Цар Атлантиса (Улман). Његова каријера укључује реситале, концерте и камерно музицирање. Недавно је наступио на концерту „Путовање кроз музику Србије“ у Вајл сали Карнеги хола у Њујорку, и у Београду у галеријама Артгет и САНУ. Члан је ансамбла Опера Саратога са којом је издао први комплетан снимак опере „Колевка ће се љуљати“ Марка Блицстајна. Непосредно пре тога је у Бразилу одржао концерт поводом прославе 80. година успостављања дипломатских односа Србије и Бразила. Корепетирао је мајсторски курс у Карнеги холу са мецо-сопраном Џојс Ди Донато. Скори наступи су забележени на годишњој конференцији Опера Америка у Сан Франциску, мајсторски курс и концерти на Коларцу, јавно извођење за Амерички национални радио, у Кенеди центру у Вашингтону и Асоло театру у Сарасоти. Ђорђе је снимио колекцију соло песама за организацију Опера Америка, представљен је у серијалу „Звезде будућности“ фестивала Равинија у Чикагу, и снимио је за телевизију и ДВД емисију „This Little Light of Mine” са сопраном Адриен Данрич, која је добитник локалне Еми награде. Такође је свирао у Линколн центру, Уједињеним нацијама, Ман уметничком центру у Филаделфији, Фуџи тв Јапан, снимио многобројне емисије за Амерички национални радио. Учествовао је на фестивалима Танглевуд, Аспен, Саратога опера, Глимерглас опера, Хјустон опера, Гринич фестивал.

Ђорђе Нешић је професор опере на конзерваторијуму Менхетн у Њујорку (Manhattan School of Music). За више података посетите линк.