Тангента

Програмом под називом који сугерише излетање из зачараних кругова свакодневице, Коларчева задужбина ће у среду, 28. јуна у 18 часова у Великој сали Југословенске кинотеке представити интернационално афирмисаног уметника Александра Симића као свог „композитора у резиденцији”.

Велики део Симићевог опуса који броји преко стотину композиција за различите ансамбле, од камерних до симфонијских, настао је кроз период од око три деценије у сарадњи са институцијама попут Уједињених нација, Ватикана, НАСА-е, Стејт департмента, Руске Федерације и Јад Вашема, и веома често са идејом стављања уметности у службу промоције мира, емпатије и одговорности према физичком и временском простору који делимо, редовно несвесни потребе да хармонизујемо различите појединачне интересе нација, религија и култура.

Једна од тангенти програма заказаног за 28. јун јесте и излетање из простора Коларчеве задужбине и сарадња са комшијском и сестринском институцијом као што је Кинотека. Публика ће током разговора са Симићем, који ће овом приликом водити новинар, есејиста и књижевник Мухарем Баздуљ, имати прилику и да на биоскопском платну ужива у пројекцијама одломака из Симићевих дела као што су In Memoriam, Under One Roof (Под истим кровом), Missa Solemnior и Град у коме је стало време.

Присутни ће такође моћи да се упознају са идејама везаним за ову резиденцију, а које укључују сарадњу са различитим уметницима из света музике, књижевности, филма, балета, а и неким пројектима везаним за сарадњу са институцијама цивилног друштва и оним који ће бити пре свега хуманитарног карактера с обзиром на то да је Симић широј јавности, осим по музици, познат и по преданом друштвеном ангажману.

„Нова и агилна управа КНУ, на челу са г. Александром Пековићем, која се у протеклих годину дана труди да овој важној институцији обезбеди услове за једну нову фазу њеног живота и деловања, верује да Коларац као својеврсни Genius Loci културе главног града има јединствен задатак неговања и подмлађивања духа његових житеља, и зато заједно обећавамо да ће ово здање на Студентском тргу број 5 бити и остати адреса са које долазе и на коју стижу најважније вести из домена културе, образовања и уметности”, истиче, коментаришући своје постављење, композитор Симић.