ОТВОРЕНИ ПОЗИВ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА “OPERA: PAST, PRESENT, PERFECT” ЗА МЛАДЕ УМЕТНИКЕ И СТВАРАОЦЕ У ОБЛАСТИ ОПЕРЕ

Позивамо све младе уметнике заинтересоване да уче, раде и стварају у области оперске уметности да се пријаве на отворени позив Музичко оперско театарске организације МОТО.

Датум објаве: 28. децембар 2020.
Датум истека рока за пријављивање: 15. фебруар 2021.
Резултати селекције: 28. фебруар 2021.

У оквиру пројекта „Opera: Past, Present, Perfect!“, под покровитељством програма Креативна Европа, МОТО расписује Конкурс за младе оперске уметнике и оне који то желе да постану – певаче, диригенте, инструменталисте, корепетиторе, композиторе и редитеље до 30 година старости. У наредне две године младим уметницима се нуди прилика да се бесплатно усавршавају кроз рад са врхунским стручњацима, уметницима и професионалцима из земље и иностранства, на различитим врстама предавања, мајсторских курсева, радионица, оперским продукцијама и јавним представљањима.

Предмет Конкурса је едукација и умрежавање младих професионалаца са циљем успостављања међусекторског, међунационалног и међугенерацијског дијалога, сарадње и размене стручности ради (ре)позиционирања опере као интердисциплинарне и аутентичне европске уметничке форме.

Општи циљ Конкурса је афирмисање оперске уметности кроз преиспитавање контекста Опере и њене позиције у савременом свету, са активностима усмереним на изградњу капацитета – обука, образовање и унапређење компетенција крајњих корисника, уз коришћење предности најсавременијих технологија у медијској промоцији и продукцији, као и синергије међугенерацијског дијалога.

Специфични циљеви Конкурса су стварање јаке мреже младих професионалаца који су укључени у процес стварања оперских продукција (вокални уметници, инструменталисти – чланови оркестра, корепетитори, визуелни уметници, позоришни редитељи, композитори и сценаристи) пружајући им прилику да уче са водећим ауторитетима из различитих области, у потрази за новим, савременим контекстом Опере као такве.

Детаље и услове Конкурса можете погледати ОВДЕ.