Поводом 139 година рада Задужбине Илије М. Коларца, у недељу 19. новембра додељене су плакете Одбора за изузетан допринос програмској делатности и Годишња награда Галерије за најбољу самосталну изложбу у сезони 2016/2017.

Овогодишњи добитници Плакете Коларчеве задужбине су Др Мира Радојевић, ванредна професорка на Катедри за историју Југославије Одељења за историју Филозофског факултета Универзитета у Београду, Јанош Деже, директор Мађарског културног института COLLEGIUM HUNGARICUM, Владан Вукосављевић, министар културе и информисања Владе Републике Србије, и Факултет ликовних уметности.

Ликовни уметник из Новог Сада Милан Кулић добитник је Годишње награде Галерије за 2016/2017.

Признања је уручила председница Одбора Коларчеве задужбине Нада Поповић Перишић.

У музичком делу програма наступио је виолиниста Душан Панајотовић, најуспешнији млади музичар у 2016. по избору Удружења музичких уметника Србије.

Поздрављајући присутне, управница Јасна Димитријевић је истакла да је 139. годину рада Коларчеве задужбине обележило пет ствари – отворена је Дигитална галерија, Артбиоскоп Коларац има све више посетилаца, успешно је завршен пројекат Тејк овер, партнерски пројекат у оквиру програма Креативна Европа чији је циљ развој публике, организовано је много више научних скупова и конференција чиме је доказано да је Коларац простор за представљање нових научних достигнућа и за образовање шире публике, а година се завршава куповином клавира.

“Куповином овог клавира доказујемо да смо репрезентативна дворана у региону у наредном периоду. Средства су прикупљена кроз акцију која је трајала од 2014. до 2017. године, а у којој су учествовали наши уметници у иностранству, наши уметници у Србији, појединци, компаније, а највећи део средстава је обезбеђен по конкурсу Министарства правде”, рекла је управница Коларчеве задужбине Јасна Димитријевић.