У Коларчевој задужбини 29. септембра представљена је нова концертна сезона и саопштено да су обезбеђена средства за куповину новог клавира.

Окупљене је на конференцији за новинаре поздравила управница Коларчеве задужбине Јасна Димитријевић, а потом су се обратиле Ана Симић Павловић из Телекома Србије и Мирјана Лазаревић, руководилац Центра за музику Коларчеве задужбине.

Ана Симић Павловић је оценила да је овогодишњи програм изузетан. „Има доста инструмената од клавира, виолине, а посебан акценат и мени задовољство што ћу имати прилику да уживо чујем Иву Погорелића. Уживајте у нашем Свету музике и  видимо се на концертима“, поручила је она.

Мирјана Лазаревић је захвалила представницима МТС-а, али и представницима Министарства културе и Градског секретаријата за културу који подржавају програме Центра за музику.

Лазаревић је такође истакла да су обезбеђена средства за куповину новог клавира. „Вест је да су обезбеђена средства за куповину новог Стенвеја, да ће клавир бирати Иво Погорелић и да ће до краја године тај клавир бити у нашој сали. Не знамо тачан датум, термин испоруке не зависи од нас. Ето, то је лепа вест да смо средства за куповину клавира прикупили делом од донација, а остатак на конкурсу Министарства правде“, додала је она.

Најављујући трећу сезону циклуса Коларац твој свет музике, који Центар за музику организује у сарадњи са МТС-ом, Мирјана Лазаревић је рекла да ће београдска публика имати прилику да слуша пет изузетно ексклузивних и разноврсних концерата.

Од вокалног ансамбла који изводи рану музику, преко солистичког наступа Иве Погорелића, традиционалног концерта Немање Радуловића и класичног клавирског трија, све до контроверзног виолинисте Жила Апапа који укршта музичке правце и стилове уз дуо Медуотеран.

Уторак, 14. новембар 2017.

Capella Cracoviensis (Пољска)

(вокални ансамбл)

диригент , оргуље/ чембало

Јан Томаш Адамус

Програм

Менделсон,Монтеверди, Шимановски, Перт, Зиеленски

Capella Cracoviensis је професионални ансамбл који чине мешовити хор и симфонијски оркестар са седиштем у Кракову у Пољској. Ансамбл је формирао 1970. године композитор  Станислав Галонски (рођен 1936), који је био први директор и генерални директор дуги низ година. Capella Cracoviensis специјализована је за рану музику, ренесансну полифонију, пољски барок и класичну камерну музику коју изводе на инструментима из епохе. Редовним наступима у многим светски познатим дворанама су потврдили свој статус једног од најистакнутијих пољских ансамбала на раним инструментима.

Понедељак, 18. децембар 2017.

Иво Погорелић, клавир

Програм

М.Клементи Сонатина Еф дур,оп 36, бр. 4

Ј.Хајдн  Соната Де дур, Хоб XВИ:37

Л.ван Бетовен Соната бр 23,еф мол, оп. 57 Аппассионата

Ф.Шопен Балада бр 3, Ас дур, оп. 47

Ф.Лист Трансцеденталне етиде бр 10, 8 & 5

М.Равел La Valse

Један од најинтригантнијих пијаниста данашњице, Иво Погорелић се враћа у Београд , после скоро тридесет година од последњег наступа. Ексклузиван солистички наступ овог изванредног пијанисте побуђује велику пажњу публике из целе земље и сигурно ће бити један од најважнијих музичких догађаја у 2017. години.

Недеља, 4. фебруар 2018.

Немања Радуловић & Double Sens

Програм: накнадно

Немања Радуловић и оркестар Double Sens на концерту којим се обележавају два рођендана – традиционално Дан Велике дворане Коларчеве задужбине и 10 година ансамбла Double Sens.

Пре београдског, предвиђен је исти концерт и у Паризу тако да оркестар, који чине музичари из Француске и Србије, обележавају овај јубилеј на два места а Немања, као и многих претходних година,  наступа у оквиру обележавања 4. фебруара.

Посебност овог концерта је што ће ово бити промоција новог компакт диска који су за Дојче грамофон снимали у Великој дворани Коларчеве задужбине и чији излазак се очекује током јесени 2017.

Уторак, 6. март 2018.

Клавирски трио ГЕЛИУС (Минхен)

Микаела Гелиус, клавир

Сретен Крстић, виолина

Михаел Хел, виолончело

Програм Хајдн, Сметана, Бабађанијан, Шенфилд

Клавирски трио предвођен нашим прослављеним виолинистом,Сретеном Крстићем који је концертмајстор Минхенске филхармоније, гостује први пут у Београду са изузетно занимљивим и ретко извођеним програмом

Понедељак, 23. април 2018.

Giles Apap & Meduoteran

The New World

Жил Апап, виолина

Срђан Вукашиновић, хармоника

Тајлан Арикан, баглама

Апапове интерпретације иду од класике ка популарној музици, а славни Јехуди Мењухин, његов професор, описао га је као „прототипа“ виолинисте за 21. век, будући да га је прославио посебан таленат за комбиновање класичног репертоара с разноликим музичким стиловима традиционалних мелодија из различитих крајева света. У сарадњи са дуом Медуотеран, који чине хармоника и баглама, нуде публици јединствено укрштање музичких стилова, праваца и музичких тема.