Марк Кикере (Marc Quiquerez) из Нагата акустикса (Nagata acoustics) у четвртак, 27. априла 2023. борави у посети Коларчевој задужбини као први представник ове реномиране јапанске фирме специјализоване за акустику концертних дворана.

У оквиру посете Коларцу, биће организован састанак Кикереа са нашим тимом архитеката Браниславом Митровићем и Дејаном Миљковићем, стручњацима за акустику Драганом Шумарац Павловић и Миомиром Мијићем, као и са представницима завода за заштиту споменика културе града Београда и Републике Србије.

Састанак представника Нагата акустикса са нашим еминентним стручњацима из области архитектуре и акустике организује се у циљу могућег унапређења акустике Велике дворане Коларчеве задужбине.

Фирма Нагата акустикс, основана 1971. године у Токију, учествовала је у пројектовању више од 70 концертних дворана широм света укључујући филхармоније у Паризу и Хамбургу, сале у Лос Анђелесу, Москви, Токију, Сеулу, Марински театар у Санкт Петербургу, Бронфман у Тел Авиву.

Најлепша и најакустичнија концертна сала у Србији је изграђена 1932. године у здању Коларчеве задужбине. Њен творац, архитекта Петар Бајаловић је у изградњи применио најсавременија научна знања о акустици тог времена па се Велика дворана и данас сматра најакустичнијом концертном салом у Београду и шире.