Фестивал који представља класике, али и мета филмове у настајању, биће одржан од 13. до 15. децембра у Арт Биоскопу Коларац.

Аутор у фокусу овогодишњег Фестивала мета филма је Душан Макавејев, који ће бити заступљен са остварењима „Слатки филм“ и „Рупа у души“. О „Слатком филму“ предавање ће одржати Бранислав Димитријевић.

У мета филмовима актери јасно указују да је оно што гледамо производ фикције, а то су уједно и филмови који говоре о филмовима – о процесу њихове припреме и снимања. У њима се користе видео материјали различитог порекла попут кућних филмова, телевизијских снимака и експерименталних филмова. С друге стране, мета филмови су честа појава и у престижној холивудској продукцји.

Посебан нагласак на овом фестивалу биће мета филмови Милоша Томића (представљао је Србију на Бијеналу у Венецији 2013. године), уз разговор са аутором, као и презентовање филма „Сократ“, који је у фази настајања.

На Другом фестивалу мета филма биће додељена награда „Бранко Вучићевић“, посвећена сећању на изузетног аутора, творца појма „српска монтажа“, који је својим сценаристичким опусом дао драгоцен допринос развоју овдашњег мета филма. На затварању, после доделе награде, следи пројекција филма награђеног аутора.

Фестивал мета филма се одржава у организацији АРТ БИОСКОПА КОЛАРАЦ, уз помоћ Министарства за културу Републике Србије.