5. ФЕСТИВАЛ МЕТА ФИЛМА
од 22. до 24. октобра 2020.

ЧЕТВРТАК, 22.10.
18.30 РЕАЛНА ПРИЧА
20.30 СУМРАК У БЕЧКОМ ХАУСТОРУ

ПЕТАК, 23.10.
16.30 ПАЛУБА ИСПОД ТЕРАЗИЈА
18.30 СУТРА ЈЕ ЈОШ УВЕК ЈУЛИ
20.30 ЗАКЛИЊЕМ СЕ

СУБОТА, 24.10.
16.30 МИ ИЗ ПРАГА
18.30 РАДОВИ У ТОКУ: НЕ ИГРАЈ НА ЕНГЛЕЗЕ
20.00 ДОДЕЛА НАГРАДЕ „БРАНКО ВУЧИЋЕВИЋ“

На завршној вечери Петог фестивала мета филма, у суботу, 24. октобра у 20 часова у Арт биоскопу Коларац добитницима Предрагу Бамбићу, Недељку Деспотовићу и Петру Јаконићу уручена је награда “Бранко Вучићевић”, коју је дизајнирао Борут Вилд.
Тројица добитника почели су крајем седамдесетих година да се баве режијом експерименталних филмова у Кино клубу 8 и Академском кино клубу, а потом су им се путеви у професионалној кинематографији укрштали све до данашњег времена.
Предраг Бамбић је директор фотографије бројних играних и документарних филмова и продуцент (“Заклињем се”), а као редитељ потписао је филмове “Албертов пут”, “Крај” и “5X2К”:Дан када сам одлучио да одустанем”.
Недељко Деспотовић је глумио у филму “Југ југоисток” и радио као продуцент (“Чекај ме ја сигурно нећу доћи”). Деспотовић по вокацији редитељ и аутор је филмова “Без града и закона”, “Последња Карпова трака” и “Изабрао сам Сократ-Прота-Крап”.
Петар Јаконић је монтажер бројних филмова и ТВ серија међу којима се истиче његова сарадња са Мишом Радивојевићем, Милутином Петровићем и Мирославом Лекићем. Режирао је ТВ серије “Црвено доба” и “Човек у сребрној јакни”.
Мета филмови су остварења у којима актери јасно указују да је оно што гледамо производ фикције и филмови који говоре о филмовима – о процесу припреме и снимања филма, баш као и коришћење већ готових филмова различитог порекла.
Награда „Бранко Вучићевић“ посвећена је сећању на изузетног аутора и преводиоца, творца појма „српска монтажа“, који је својим сценаристичким и критичарским опусом дао драгоцен допринос развоју овдашњег мета филма.