Циклус трибина: Културна дипломатија Србије

Културно наслеђе у функцији културне дипломатије и културалне провокације:

Понедељак, 19. новембар, 18 часова, Коларчева задужбина – Мала сала

Учесници: Милета Продановић, Тијана Палковљевић Бугарски, Вишња Кисић и Весна Марјановић

Уредник и модератор: Милена Драгићевић Шешић

 

Програм се организује у сарадњи са УНЕСКО катедром за културну политику и менаџмент Универзитета уметности у Београду и уз подршку Мисије ОЕБСа у Србији.

 

Културно наслеђе сваке земље представља темељ њеног идентитета, ослонац за развој њене савремене културе и утиче на позиционирање земље у регионалним, европским и светским оквирима.

Но наслеђе може бити и заједничко и конфликтно, употребљавано и злоупотребљавано, игнорисано и заборављено, посебно кад је везано за негативну прошлост. Дневно-политички интереси често диктирају шта се и како проглашава наслеђем, а шта се брише из колективног сећања. Дебата ће настојати да покрене разговор о бројним питањима везаним за коришћење наслеђа у културној дипломатији. Како савремена српска дипломатија користи сопствено наслеђе у изградњи жељеног имиџа земље? Да ли оно може бити ослонац процесима европских интеграција? Колико наслеђе може допринети борби против глобализације и хомогенизирајућих процеса у међународној културној сарадњи? Да ли српско културно наслеђе у суседним земљама може бити мост сарадње који отвара процесе и савремених политичких и ширих јавних разговора (Мађарска, Румунија…)? Колико заједничко културно наслеђе краљевине Југославије и социјалистичко наслеђе могу бити активан чинилац савремених процеса помирења у региону? Да ли и колико се наслеђе може злоупотребљавати у политичком дискурсу? Колико популистички политички дискурс и у свету и код нас злоупотребљава дисонантно наслеђе? Која је улога наше дипломатије кроз међународне организације, од УНЕСКО-а до Савета Европе? Какав је значај европских награда за музеј године или значајне праксе заштите и медијације културног наслеђа?

На који начин културна дипломатија укључује у своје процесе напоре јавног институционалног сектора културе, невладиних организација али и приватног сектора, да се постојећи пројекти, програми и културна остварења промовишу у свету?

 

То су тек нека од питања којима се отвара тема разговора о значају културног наслеђа у културној дипломатији Србије.

На трибини ће говорити проф. др уметности Милета Продановић, ректор Универзитета уметности, сликар и књижевник; др Тијана Палковљевић-Бугарски, директорка Галерије Матице српске; др Вишња Кисић, генерална секретарка Европа ностра – Србија и доценткиња сарадница УНЕСКО катедре УУ; Весна Марјановић, посланица Скупштине Србије, известилац Савета Европе за питања културе и културног наслеђа. Уредница и модераторка програма је др Милена Драгићевић Шешић, шеф УНЕСКО катедре за културну политику и менаџмент Универзитета уметности у Београду и директорка Института за позориште филм, радио и телевизију Факултета драмских уметности.

Циклус трибина о културној дипломатији Србије који ће се одржати до краја ове године организују Коларчева задужбина у сарадњи са Универзитетом уметности у Београду, а уз подршку Мисије ОЕБСа у Србији.

Иницијатива за организацију овог циклуса трибина о културној дипломатији Србије потиче са УНЕСКО Катедре за културну политику и менаџмент Универзитета уметности у Београду, која у овој години обележава 15 година рада и међународне сарадње са водећим институцијама у области културе и образовања.