Циклус трибина: Културна дипломатија Србије:

КЊИЖЕВНОСТ И КЊИГА У КУЛТУРНОЈ ДИПЛОМАТИЈИ СРБИЈЕ

Уторак, 16. октобар, 18 часова, Коларчева задужбина – Сала „Јосиф Панчић“

 

Поздравна реч: амбасадор Андреа Орицио, шеф Мисије ОЕБС у Србији

Учесници: Дарко Танасковић, Вида Огњеновић, Зоран Хамовић, Гојко Божовић

Уредник и модератор: Љиљана Рогач Мијатовић

 

У сусрет Београдском међународном сајму књига, у уторак 16. октобра у Коларчевој задужбини од 18 сати одржаће се трибина о улози књижевности и књиге у културној дипломатији Србије.

Књига представља прави пут до културног дијалога, на шта указују и богата српска књижевна традиција и многи примери савремених књижевних дела. Превођење књижевности је међу првим облицима културне дипломатије којим се показује културна отвореност и  јачају културне везе међу народима. Данас се књижевни преводи из Србије налазе се на самом врху пројеката међународне сарадње у култури који су подржани европским фондовима.

Где је место књиге и књижевности у савременом пејзажу културне дипломатије Србије?  Које успешне приче књижевне дипломатије Србија баштини? Какви су изазови за развој међународне сарадње на пољу књижевности и каква је улога књижевних удружења у том смислу? Шта су главни изазови за представљање Србије на међународним књижевним манифестацијама?  Која је улога медија у промоцији врхунске књижевности и остварења аутора из Србије у свету?  На који начин су позиционирани књижевни ствараоци и актери књижевне продукције? Какви подстицаји издаваштву су потребни у контексту развоја културне индустрије Србије? То су нека од питања којима се отвара тема разговора о значају књижевности и књиге у културној дипломатији Србије.

Трибину, на којој ће говорити проф. др Дарко Танасковић, оријенталиста, дипломата и књижевник; Вида Огњеновић, књижевница, редитељка и дипломата; Зоран Хамовић, директор и главни и одговорни уредник ИК Клио; Гојко Божовић, песник, књижевни критичар, оснивач и главни уредник ИК Архипелаг, отвориће амбасадор Андреа Орицио, шеф Мисије ОЕБС у Србији. Уредница и модераторка програма је др Љиљана Рогач Мијатовић, виша научна сарадница Института за позориште филм радио и телевизију Факултета драмских уметности.

Циклус трибина о културној дипломатији Србије који ће се одржати до краја ове године организују Коларчева задужбина у сарадњи са Универзитетом уметности у Београду, а уз подршку Мисије ОЕБСа у Србији.

Иницијатива за организацију овог циклуса трибина о културној дипломатији Србије потиче са УНЕСКО Катедре за културну политику и менаџмент Универзитета уметности у Београду, која у овој години обележава 15 година рада и међународне сарадње са водећим институцијама у области културе и образовања.