Предавањe

ИДЕЈЕ

СТАРИХ ВЕДА

И ДЕЛО

НИКОЛЕ ТЕСЛЕ

Предавач:

Дипл. инж. Горан Марјановић

Модератори:

Др Владимир Ајдачић

Др Милоје Ракочевић

Мала сала Коларчеве задужбине

Четвртак, 18. јануар 2018. у 18 сати

Улаз слободан

Идеје старих веда и дело Николе Тесле:

„Будући да је био један од највећих научника човечанства и проналазача у области физике, електротехнике и радио-технике, о Николи Тесли знамо много. Ипак, неке чињенице су непознате чак и његовим највећим поштоваоцима.

Наиме, по речима самог Тесле, након бројних проналазака у области наизменичних струја и низа невероватних феномена, попут обртног магнетног поља, светлења бежичних вакумских цеви и многих других ефеката високих фреквенција који су задивили свет, оно што га је обрадовало више од било чега другог било је откриће стационарних таласа до којег је дошао 4. јула 1899. године. Ипак, кључни детаљи тих и других истраживања у његовој лабораториј у Kолорадо Спрингсу остали су обавијени велом тајне – као и сав његов даљњи рад – све до смрти 1943. године.

Моја теоријска и практична истраживања показала су изузетно велику сагласност између Теслиних изворних тумачења принципа које је користио у свом чувеном „Magnifying Transmitteru“ и још контроверзнијој машини – „Светској радио станици” на Лонг Ајленду, кули Варденклиф – и ведских аксиоматских принципа.

Ово предавање има за циљ да публици представи Николу Теслу мање познатог широј јавности, али много већег, важнијег и још значајнијег научника наше цивилизације од ионако великог Тесле, којему сви одајемо вишеструко заслужена признања…“

Инж. Горан Марјановић