Трибина поводом десет година од првог издања „Црвене књиге“ К.Г. Јунга

Учествују јунговски аналитичари: Жанет Принчевац де Вилабланка, Велимир Б. Поповић,  Мари Стајн (Murray Stein, путем скајпа, на енглеском језику) и вајарка Јулијана Протић, са Факултета за примењене уметности коja ће говорити о сликовном изразу заступљеном у књизи. Биће представљена и Јунгова Црвена књига: Увод у читање и разговор са Мари Стајном, књига ауторке Жанет Принчевац де Вилабланка.

 

Пре десет година, када је по први пут изашла из штампе, Јунгова Црвена књига, односно Либер Новус, пред читаоцима су се нашла дубока лична (касније ћемо видети, и колективна) превирања која је аутор проживљавао током пар деценија, стварајући потпуно нови поглед на свест, несвесно и њихове могуће интеракције. Назив Јунгове књиге је уствари Либер Новус (Нова књига). Названа је Црвеном, због кожних корица те боје. Њeнo oбјављивање, октобра 2009. године је узбуркало стручну и ширу јавност, текстом „Свети грал несвесног” којом је најављена у магазину Њујорк тајмс, потом излагањем оригинала књиге у Рубин и Хамер музејима (Њујорк) и у Конгресној библиотеци (Вашингтон). Већ током прве године је распродато преко 60.000 примерака на енглеском језику и преведена је на више других.

Либер Новус (Нова књига) садржи записе, цртеже и слике Јунговог суочавања са садржајима несвесног. Његова упознавања са истим. Интерпретацију. И коначно, приказује трансформацију његове личности, али и скицу нове теорије, аналитичке психологије.

 

Мала сала у 19.30
Улаз слободан