Франсоа-Гијом Лорен, награђивани је француски романописац, есејиста и путописац. Уредник је историјске рубрике престижног француског недељника Le Point. Један је од значајнијих француских новинара. За роман Ви сте сигурно род? У потрази за Жаном Копитовићем добио је награду за најбољу књигу савремене француске историје за 2019. годину (Prix du livre de l’histoire contemporaine).

У овом роману писац трага за мистериозном личношћу Жана Копитовића чије име је приметио спомен-плочи постављеној на пар корака од Сорбоне. У плочу је утиснуто:

,,Овде је пао покошен немачким мецима Жан Копитовић југословенски родољуб

11.март 1943.’’

Ко је био човек због којег је чувени Рене Касан, добитник Нобелове награде за мир, утемељивач Повеље о људским правима 1948. иницирао постављање спомен-плоче? Зашто је његова смрт остала под велом тајне?

На ова питања и писац, у динамичној историјској причи тражи одговор, борећи се и са властитим сенкама прошлости. Пут га води стазама јунака књиге, од Париза до Црне Горе, Албаније, Македоније, па натраг у Француску где је Копитовић приспео 1916. једном од савезничких француских лађа, заједно са мноштвом сународника.

Трагајући за одговорима, писац наилази на документе који осветљавају карактер и размере последица Балканских и Првог светског рата по становништво Балкана. Кроз Копитовићев животопис, Лорен је сликовито приказао балкански, француски па и европски XX век. Такође покушава да добије одговор на питања која га прогоне. Како се пише Историја? Ко одлучује о истини и њеном утискивању у мермер? И најзад, како то утиче на животе појединаца?

 

Снимак промоције одржане 9.11.2020. у Коларчевој задужбини (онлајн/без присуства публике):

 

 

Циклус предавања у сарадњи са Институтом за савремену историју

Бројна српска дијаспора у Европи и свету тек је у последње време постала предмет стручних анализа и интересовања шире јавности. Током дугог низа година, из идеолошких разлога, посебно је била запостављена дијаспора настала после 1945. године. Циљ предложене серије предавања је да се посвећена и шира јавност упозна са заборављеном али богатом историјом српске дијаспоре у Европи и свету у време постојања комунистичке Југославије.

 

Понедељак, 12. октобар 2020.

Мала сала у 18

МИГРАЦИЈЕ И ИСТОРИЈА МЕЂУНАРОДНИХ ОДНОСА

Предавач др Станислав Сретеновић, Институт за савремену историју

 

Понедељак, 19. октобар 2020.

Мала сала у 18

СРПСКЕ ИЗБЕГЛИЦЕ У ФРАНЦУСКОЈ 1945 – 1956.

Предавач др Станислав Сретеновић, Институт за савремену историју

 

Понедељак, 26. октобар 2020.

Мала сала у 18

СРПСКА ЕМИГРАЦИЈА У ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ

Предавач мр Небојша Стамболија, Институт за савремену историју

 

Понедељак, 2. новембар 2020.

Мала сала у 18

СРБИ У СЈЕДИЊЕНИМ АМЕРИЧКИМ ДРЖАВАМА

Предавач др Немања Девић, Институт за савремену историју

 

Понедељак, 9 новембар 2020.

Мала сала у 18

Представљање књиге (онлајн, без присуства публике):

Франсоа-Гијом Лоран, ВИ СТЕ СИГУРНО РОД? У ПОТРАЗИ ЗА ЖАНОМ КОПИТОВИЋЕМ, Београд, 2020.

Учествују: Франсоа-Гијом Лоран (видео конференција), аутор, Никола Васић (видео конференција), праунук проф. др Павла Васића, четврта генерација Срба у Француској, др Владимир Рогановић, историчар књижевности и издавач, Милена Жукић, за издавача и др Станислав Сретеновић, историчар

 

Обавезно је ношење маски и поштовање епидемиолошких мера.

Број посетилаца је ограничен.