1.3.

Основе структуре материје

Академик Миљенко Перић, професор емеритус

Факултет за физичку хемију у Београду

 

Биће представљен развој идеја о структури материје, од Старе Грчке до новог доба. Посебна пажња ће бити посвећена приказу околности које су довеле до постављања трију историјски кључних модела атома, Радерфордовог, Боровог и квантномеханичког. Биће размотрени неки привидни парадокси у појавности материје у макро- и микросвијету.

 

8.3.

Који је најпознатији неуспех свих времена

Свакодневни аспекти термодинамике

Доц. др Радомир Ранковић,

Факултет за физичку хемију у Београду

 

Замислите да Вам предложим да играмо игру чија једина два правила гласе:

– Не можете да победите.

– Не можете да ремизирате.

Звучи Вам нефер? Малкице непоштено? Истина, али сви ми играмо ту игру сваког дана, а да нас нико и не пита хоћемо ли. Идеја о бесплатној струји и бензину звучи сјајно, али док су поменута правила на снази, од тога нема ништа. У науци има много закона, сваки од њих има неке изузетке или опсег важења. Лоша вест је да су једино ова два правила универзална.

Ипак, то нас не спречава да одемо на Месец, направимо компјутере и мобилне телефоне, висеће мостове и лекове, па чак ни атомску бомбу.

 

15.3.

Oлово у атмосфери- како је постало  како смо га забранили

Проф. др Никола Вукелић,

Факултет за физичку хемију у Београду

 

Да ли знате како је олово дошло у атмосферу? Како су фреони дошли у употребу? Да ли знате како је нађена метода за одређивање старости стена? Ко је најопаснији човек у историји Земље? Кад смо се и да ли смо се решили олова? Како су деценијама тровали планету само ради профита?