Лешек Можджер, клавир

Програм:

Импресије на Шопена

 

ЛЕШЕК МОЖДЖЕР је изузетан пијаниста, композитор и продуцент  и  један од најзначајнијих џез музичара у Пољској и свету.

Рођен је 1971. у Гдањску. Почео је да учи клавир са пет година, а за џез се заинтересовао у својој 18. години. Дипломирао је 1996. на Академији за музику у Гдањску.

Учествовао је на више од 100 музичких албума укључујући и албум Комеда 2011, посвећен најпознатијем пољском композитору филмске музике.

Године 1991. наступао је у бенду Емила Ковалског, а његов прави музички почетак је рад у групи Милошћ исте године.

Од 1992 – 1996. је свирао са познатим саксофонистом  Збигњевом Намисловским. Сарађивао је са реномираним музичарима: Томаж Стањко, Бади де Франко, Дејвид Фрисен, Арчи Шеп, Михал Урбањак..

Можджерово име као самосталног музичара појављује се на међународном такмичењу Џез јуниор 1992. у Кракову. Потом следе значајне награде: прва награда на Међународном такмичењу за импровизацију џеза Катовице 1994; Фредерик 1998. као  џез музичар године; Награда градоначелника Гдањска за изузетно уметничко достигнуће 1999; Ад астра – министар културе и Награда националне баштине за изузетног младог музичара 2001; награда Политика – Ас паспорт у категорији рок-поп-шоу-бизнис 2004.

Био је члан музичких група укључујући групу Милошћ и Квартет Збигњев Намисловски, и снимио је пројекат филмске музике са композитором Збигњев Праиснером, где се истичу композиције као што су  Реквијем за мог пријатеља  1998, и 10 лаганих комада за клавир 1999.год.

Снимио је пет албума под својим именом уз сарадњу са скоро 50 учесника, укључујући Импресије на Шопена 94, У сусрет ветру 96, са америчким басистом Дејвидом Фрисеном.

Импровизације на теме из дела Фредерика Шопена позиционирале су га као једног од највећих индивидуалиста и виртуоза европске џез сцене.

Значајна је његова музика за позориште укључујући комад Коса – Љубав, затим Рок мјузикл за позориште у Гдињи, Танго за лејди Ем за Пољски плесни театар у Познању, затим Психоза Саре Кејн у Диселдорфу, у Немачкој 2002. године. Редовно сарађује са Јаном Качмареком композитором из Лос Анђелеса на пројектима за компаније Твенти Сенчри Фокс и Мирамакс.

Његово највеће достигнуће у области композиције је музика за прву светску транс оперу Сан летње ноћи  Вилијама  Шекспира,  коју је поставио Војцек Кошчељњак у Музичком театру у Гдињи премијерно приказан октобра 2001.

Лешек Можджер је наступао широм Европе, Сједињених Америчких Држава, Канаде и Јужне Америке.

Године 2011. немачка компанија АЦТ објавила је Можджерово издање – збирку песама легендарног филмског композитора Кристофа Комеде, на којем су мелодије из филмова попут Розмарина беба Романа Поланског. Публициста листа Гардијан Џон Фордам описао је Можджеров стил на поменутом албуму као комбинацију утицаја и оригиналности, рекавши да „његова њихања и нијансе спорих мелодија понекад сугеришу на Кита Џерета, али његови изливи перкусионих играрија, искре и звуци стакато ударачких линија су одраз његове индивидуалности“.

Године 2011. добио је награду Фредерик за најбољу оригиналну музику за албум Каџмарек – Можджер, који представља збирку савремене филмске музике.

https://mozdzer.com/en

 

Организатор: Шопен фест

Цене карата: 600, 900, 1.000 дин.