Клавирски дуо

Тамара Корочкин

Андреас Шенхаге

Програм:

Моцарт преко Рајне до њујоршке џунгле

В.А. Моцарт, Сонате це-дур КВ 521 за клавир четири руке

Allegro

Andante

Allegretto

Ф. Лист, Réminiscences de Don Juan за два клавира

А. Маркес, Danzón No. 2 за два клавира

 

Моцарт преко Рајне до њујоршке џунгле

В.А. Моцарт написао је 1787. у Бечу велику Сонату це-дур КВ 521, исте године када је компоновао и оперу „Дон Ђовани“. Соната је посвећена његовој талентованој ученици Франзиски фон Жакен. У писму, Моцарт је упозорава да је соната „мало тежа“ и, заиста, ово је једна од највиртуознијих композиција које је Моцарт компоновао заједно са каснијим клавирским концертима. После драматике која подсећа на „Дон Ђованија“ у првом ставу, наступају кантилене у другом ставу и завршава се трећим ставом који указује на скори настанак опере „Чаробна фрула“.

Као сећање на Моцартову оперу „Дон Ђовани“, у јесен 1841. године, док је живео на малом острву на Рајни у близини Келна, Франц Лист је компоновао парафразе „Reminiscences de Don Juan“ за два клавира.

Артуро Маркес, мексикански композитор, компоновао је 1994. „Danzon No2“ за оркестар, дело које  је постало једно од најпопуларнијих савремених композиција латиноамеричке класичне музике. Ова композиција инспирисана је кубанским  и мексичким ритмовима и мелодијама.

„Danzon No2“ је, захваљујући својој популарности, прерађен и за два клавира. Филм „Моцарт у џунгли“ чија се радња догађа у Њујорку, пропраћен је овом музиком.

 

Организатор: Центар за музику

Улаз слободан