18.00
Иза кулиса стваралаштва, есеј Карола Бефе и Седрика Виланија
Разговор о есеју воде Карол Бефа, аутор, Весна Тодорчевић (Математички институт САНУ), Данијела Вучићевић (Центар за промоцију науке).

19.00
Иза кулиса стваралаштва, потписивање књига
Како и одакле долазе идеје? Да ли су потребна ограничења слободи стваралаштва? Коју улогу играју ритуали појединаца приликом разраде њихових размишљања? У свом есеју Карол Бефа, пијаниста и композитор, и Седрик Вилани, математичар, одговарају на ова питања кроз неформални дијалог о креативности у математици и музици.

20.00
Концерт: Карол Бефа, клавирске импровизације на теме задате из публике

Кажу да импровизовати значи компоновати и изводити истовремено, без припреме, неку поему, неку арију, неки говор… У оквиру овог концерта Карол Бефа импровизоваће на теме које ће предлагати публика. То може да буде само једна реч – „Тристан“ – или неки замишљени сусрет, на пример између Дон Жуана и Кармен… Или неко измишљено дело „Бахов танго“. Све је могуће замислити и исказати музиком. Публика је једини судија! (Карол Бефа)

Карол Бефа је француско-швајцарски композитор, пијаниста и предавач на универзитету, пољског порекла. Са познатим француским математичарем Седриком Виланијем написао је есеј Иза кулиса стваралаштва, који је на француски превела Дејана Милановић. Објавили су га београдски Центар за промоцију науке и Математички институт САНУ, 2021.

У оквиру манифестација Молијерови дани и Мај – месец математике.

Организатори: Француски институт, ЦЕБЕФ и ЦПН

Бесплатне улазнице могу се преузети на благајни Коларчеве задужбине.