Вођење кроз изложбу 5.10. од 18

Разлога немам, ал’ опет сам спреман
Предраг Терзић
20.9-8.10.2022.
Ликовна галерија

Разлога немам, ал’ опет сам спреман

Радови су настајали током 2019. године до данас, а у себи садрже сегменте из спорта (кошарке), уметности и популарне културе. Током рада на акварелима, покушао сам да истражујем моменте са кошаркашких утакмица, касније да их спајам са одређеним сегментима из историје уметности као и тренуцима који се издвајају из протока времена.

Већина акварела су записи из свакодневнице која нас окружује са упливом новонасталих актуелних догађања. Кроз радове разматрам на који начин се може објаснити/разумети данашње окружење и како се може увидети проток времена и простора; питамо се о времену и простору у ери дигиталног окружења и убрзања, како се сналазимо и на који начин се држимо одређених форми, а које се неминовно мења при сваком новом таласу. У тоталном обиљу сензација којима смо окружени питамо се и како пронаћи одређену информацију која нас може довести до здравог разума и тиме се спасти од привремености. Сва ова питања која се постављају дају нам ново осећање да све што се дешава некако лебди, без историјског одређења, концептуалне дефиниције и критичког просуђивања. Таква врста парадигме је место за деловање и тражење могућег излаза или одговора на постојеће стање.

Из тог збуњеног стања извлачимо осећај да се од нас тражи да негујемо време које је осуђено на поновну прошлост и њену репродукцију без икакве будућности. Већина нашег времена је стање уроњености у наше друштвене мреже где се јавља спектакуларна бесмисленост, док са друге стране унутар уметности, која је једним делом заснована на времену, претвара оскудицу времена у вишак времена. Овакво стање омогућава да се појављују слике које се бесомучно понављају и тиме добијају на важности, а уједно појачава се потреба за прошлошћу. Међутим, унутар таквог стања се нешто и мења, па је потребно прихватити и такве промене, онакве какве јесу, у свој својој блиставој тренутности. Другим речима, ако нема радозналости, онда нема ни изненађења, а морамо признати да то онда није вредно нашег времена.

Предраг Терзић

Биографију уметника можете прочитати овде.

 

Изложба ће бити отворена до 8.10.2022. радним данима од 10 до 20, суботом од 10 до 16 часова.