НЕКО ФАЛИ
Никола Милекић
7-25.2.2023.
Ликовна галерија

Успомене и догађаји који су се десили, доживљавају се у одсуству на други начин, могу се сагледати из новог угла. Одсуство ствара тишину, а тишина представља простор у оквиру којег човек може да реорганизује своје мисли и утиске. Човека у директној комуникацији можемо упознати на један начин, кроз непосредну размену. Одсуство ствара отклон и нови простор. Оно представља негатив, комплементарну супротност, чија је друга половина друштвеност у класичном смислу – која се одвија кроз директан контакт.

Одсутан не мора да буде само човек, појединац, члан групе. У оквиру једног односа и друштвене динамике, сегмент у комуникацији може да буде одсутан. Сегменти који недостају могу сликовито да говоре о човеку, подједнако као и оно што јесте присутно и познато. Човек је, да би сачувао успомену или мисао на оне који више нису ту, а чине градивни елемент идентитета једне групе, развио различите облике култова сећања. Они су средство уз помоћ којег човек спознаје сопствену бит и чува од заборава и нестанка делове себе.

Ћутање, дистанца и осама изоштравају чула, она постају осетљивија за фине сензације којих можда нисмо свесни у присуству – као човек који дуго седи у мрачној просторији, чије су се очи прилагодиле да виде и прикупљају и најмањи трачак светла. У одсуствовању долази до сличног изоштравања осећаја, а осама чини човека да другачије размишља и о себи и o ономе који фали.

Никола Милекић

Биографију уметника можете прочитати овде.

 

Изложба ће бити отворена до 25.2.2023. радним данима од 10 до 20, суботом од 10 до 16 часова.