Изложба
ИЗЛАЗАК
Маја Обрадовић
Милан Михаиловић
14.9-2.10.2021.
Ликовна галерија

ИЗЛАЗАК

Изложба под називом Излазак обухвата опус цртежа и скулптура два аутора наизглед различитог уметничког изражаја и вокације. Настали серијал радова представља низ својеврсних спонтаних дневничких записа, сведочанстава свакодневног живота и импулса сачуваних негде на размеђу искуства, сећања и реакције којом (се) руководи уметников аутопилот. Свесни смо да је излазак једна од кључних речи нашег историјског тренутка и да смо сви изразито осетљиви већ и на њен помен. Излазак, стога, осим могућег смираја светске стрепње, уједно означава и мали, лични искорак два аутора из сопствене сенке.

Цртежи су исход потребе да се материјализује уметничка интимна реалност, плод вишегодишњих пријатељских – понекад чак и баналних – разговора о уметности и животу, о мотивима свакодневице и њене незадрживе, неотуђиве пролазности. Аутори желе да нагласе важност преданости процесу стварања цртежа, ослобођеног од налога ега и сувишних наратива.

Цртеж је најдиректније и најискреније средство изражавања за уметника, али је уједно и његова највећа пора – сабирни центар свих његових рањивости. Можда је то мистерија коју уметници заправо никада не могу монетаризовати у самој уметности.

Ако деконструишемо цртачки процес увиђамо да оба аутора имају додирне тачке: идејно крећу од речи, често сасвим случајно идентичних речи, од делова наратива као менталних слика, са намером да реч и ментални приказ очисте до самог симбола који стоји одвојен од реализма из ког је потекао; користе материјале који потврђују и помажу њихово непрестано усредсређење – цртеж графитом нам разоткрива интуитивно понављање покрета руком који доводе до усијања површине папира, те је немогуће сагледати рад на исти начин из свих углова. Други аутор формира нове, до краја неизвесне цртеже, путем ливених слојева нових, најсавременијих материјала, који површину доводе до исте несталности призора.

Можда је цртеж нека врста увода у другачији приступ који осветљава процес стварања као интегрални део уметничког бића у свој његовој несавршености, баналности, неуротичности. Спрам савременог концепта креирања и пласирања (уметничког става) можда излaзак ирационалности, рањивости и несавршености на површину одзвања као мали предах, као мало виђено чудо.

Маја Обрадовић

БИОГРАФИЈЕ УМЕТНИКА

Maja Oбрадовић

Рођена 1983. године у Београду. Дипломирала је 2007. године као студент генерације на Факултету ликовних уметности у Београду, на одсеку сликарство. Докторску дисертацију је одбранила 2016. године на истом факултету. Добитница је награде за сликарство Љубица Цуца Сокић, сликар и професор АЛУ (ФЛУ,  Београд, 2005), Велике награде за сликарство Риста и Бета Вукановић, сликари (ФЛУ, Београд, 2007), награде XIV Бијенала студентског цртежа Србије (ДКСГ, Београд, 2007), награде за цртеж Фонда Владимир Величковић (Галерија Хаос, Београд, 2008), награде Kunstpreis Balmoral 03 (Немачка, 2008).
Излагала је на једанаест самосталних изложби и бројним групним изложбама у земљи и иностранству. Живи и ради у Београду.

контакт: majaog@gmail.com

Милан Михаиловић

Рођен 1982. године у Београду.  Дипломирао 2008. године на Факултету ликовних уметности, одсек вајарство, у класи проф. Мрђана Бајића. Излагао на бројним групним изложбама и фестивалима у земљи и иностранству. Живи и ради у Београду.

контакт: milanm333@gmail.com

 

Изложба ће бити отворена до 2.10.2021. радним данима од 10 до 20 часова, суботом од 10 до 16.