МАРИЕЛА ЦВЕТИЋ
1:12:1
22. 12. 2023 – 13. 1. 2024.
Ликовна галерија

Изложба 1:12:1 представља завршетак пројекта Свет по мени започетог пре 10 година. Прво излагање било je 2013. године у Галерији Културног центра Београда (кустос Гордана Станишић, аутор текста у каталогу Јасмина Чубрило). Фотографије са те изложбе као велики принтови излагани су у различитим форматима и концептима заједно са документацијом о изложби у Гете Институту у Београду 2017. године под називом Das Unheiliche: о (не)преводивом, затим у Контакт галерији СКЦ Крагујевац 2019 – 2020. године, на Архитектонском факултету Универзитета у Београду 2019. године, а као део групне изложбе на Нишком салону 12/2 у избору кустоса Бојане Бурић 2018. године у Нишу.

На овој изложби, поред фотографија, представљени су колажи настали ‘враћањем’ објеката излаганих на изложби Свет по мени рађени увећањем према малим колекционарским у размери 1:12, сада поново у раван, у две димензије, поново у скали 1:1, са ‘осама координатног система’ којима се читају њихове димензије. Друга врста колажа представљена је у форми уметникових књига насталих такође од првобитног материјала прве изложбе, са или без актуелних интервенција.

Медијски „флуидно“: од објекта, преко фотографије у слику и књигу – колаж завршава се пројекат.

Искорак из овог материјала је рад Измерити Тарковског тематски враћен на почетни концепт куће, модела, репетиције, проблема перспективе од великог ка малом и vice versa, рађен по сцени са снимања филма Жртва: и кад прави (?) дом буде уништен, модел (копија) остаје.

Пројекат је праћен публикацијом „О размери: монументализовање минијатуризованог“ (ауторке Јасмина Чубрило и Мариела Цветић, Архитектонски факултет, Београд, 2019) Проблеми скалирања (увећања и умањења) везани за овај пројекат били су представљани у форми текстова у зборницима и на конференцијама, а међу последњима је тематски број часописа Архитектонског факултета SАЈ, 2022. под називом Size: scale and proportion уреднице Мариеле Цветић.

Мариела Цветић

 

Биографију можете прочитати овде.

 

Изложба ће бити отворена до 13. 1. 2024. радним данима од 10 до 20, суботом од 10 до 16 часова.