Промоција науке кроз научнопопуларно издаваштво

Ричард Фајнман QED:  необична теорија светлости и материје

Данијел Канеман Мислити, брзо и споро

Насим Николас Талеб Варљива случајност

Милан Ћирковић Општа теорија жирафа

Зоран Радовановић Истина о вакцинама

 

Учествују:

Др Душан Павловић

Др Срђа Јанковић

Др Милан Ћирковић

Мср Владимир Вељић

Бојан Стојановић

Мала сала Коларчеве задужбине

Уторак 12. 12. 2017.  у 18 сати

Улаз слободан.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РИЧАРД ФАЈНМАН „QED – необична терорија светлости и материје“

Добитник Нобелове награде, Ричард Фајнман, славан због својих дубоких увида у физички свет, имао је несвакидашњи таленат да тешке и сложене концепте објасни једноставно и пријемчиво. Књига QЕД: Необична теорија светлости и материје научни је класик и представља најпознатији увод у очаравајућу област физике, квантну теорију светлости. Користећи свакодневни језик, визуелизацију и своје чувене досетке,Фајнман кристално јасно, али и са дозом хумора открива супстанцу и дух модерне науке, без иједне математичке формуле. Први пут на српском језику, Фајнманово чувено дело представља књижевни и научни драгуљ.

 

ДАНИЈЕЛ КАНЕМАН „МИСЛИТИ, БРЗО И СПОРО“

Данијел Канеман је један од најутицајних психолога у историји и свакако најважнији психолог данашњице. Има дар за откривање запањујућих обележја људског ума, а многа од њих су постала део уџбеника и свакодневне мудрости. Његов рад је преобликовао социјалну психологију, когнитивну науку, истраживање разума и среће, као и бихевиоралну економију – подручје науке чији су покретачи Данијел Канеман и Амос Тверски.

Књига Мислити, брзо и споро је ремек-дело: читљива, мудра и дубока и представља прекретницу у савременој друштвеној мисли. Књига ће одушевити читаоце истраживачког ума који ће дословно на свакој страници пронаћи нешто занимљиво и поучно.

У мору приручника за самопомоћ, охрабрујућа је спознаја да се научна постигнућа, поткрепљена аргументима и доказима, подвргнута суду времена и преиспитивања, могу употребити као водич за срећнији и успешнији живот, уз свест о сопственим ограничењима и предрасудама. У том смислу је Мислити, брзо и споро много више од књиге – то је фина мешавина неочекиваних открића, добре забаве и корисних идеја, дело које ће променити читаоца.

 

НАСИМ  НИКОЛАС ТАЛЕБ „ВАРЉИВА СЛУЧАЈНОСТ“ 

Ово је књига о срећи или – прецизније – начину на који схватамо и доживљавамо срећу у свакодневном животу и у послу. Написана на основу богатог искуства у свету берзанских брокера, који често пуку срећу сматрају за некакву врсту умећа, Варљива случајност представља изванредан увид у један од најмање проучених фактора у нашим животима. Пишући специфичним наративном стилом, Насим Николас Талеб, аутор светског бестселера Црни лабуд, дотиче главне интелектуалне дилеме у вези са утицајем срећних околности на оно што нам се дешава и што обликује наш доживљај стварности.

Странице Варљиве случајности испуњавају разни ликови који су, сваки на свој начин, разумели значај случајности као покретачке снаге. Међу њима су филозоф Карл Попер, најмудрији човек античког света Солон, модерни финансијер Џорџ Сорос, грчки одважни путник Одисеј… Упознаћемо и измишљеног Нера, који успева да разуме важност случајних збивања у професији којом се бави, али постаје жртва сопствених сујеверних заблуда.

Најпрепознатљивији карактер у књизи остаје неименован – то је онај срећковић који се увек нађе на правом месту у право време и који је ту да нас подсети да и неспособне незналице могу да опстану само ако имају среће. Такви људи увек имају одане следбенике који верују њиховим „рецептима за успех“. Нажалост, оно што је производ обичне случајности, не може се тек тако поновити или искористити као „мудрост“.

Да ли смо у стању да разликујемо шарлатана срећне руке од генијалног визионара? Морамо ли стално покушавати да откријемо непостојеће скривене поруке у насумичним догађајима? Можда је и немогуће да се заштитимо од гнева богиње Фортуне, али након читања Варљиве случајности бићемо бар мало боље припремљени.

 

МИЛАН ЋИРКОВИЋ „OПШТА ТЕОРИЈА ЖИРАФА“

Општа теорија жирафа је скуп домишљато одабраних , узбудљивих и интигрантних есеја којима аутор читаоцима приближава важне идеје у темељима савремене науке. Милан Ћирковић, један од најмарљивијих популаризатора науке у Србији, у овој књизи најмање говори о научним открићима , моделима или теоријама , а много више о самим процесима научног мишљења , о методама помоћу којих се данас трага за бољим разумевањем света око нас.

Аутор  вешто обилази око грађевине која се зове наука , завирује иза многих ћошкова, чепрка по темељима, пење се по конструкцији и приказује не само фасаду , већ и начин градње и психологију градитеља.

 

ЗОРАН РАДОВАНОВИЋ  „ИСТИНА О ВАКЦИНАМА“

Ова значајна и код нас јединствена публикација настала је с циљем да се најшира јавност упозна са стварним мотивима противника вакцинације, са њиховим штетним деловањем и са њиховим псеудонаучним аргументима који су често испод сваког интелектуалног и моралног нивоа.

Истина о вакцинама је много више од научно-популарног штива – реч је о систематично и детаљно компонованој монографији о вакцинама и вакцинацији, делу изузетног експерта у овој области и друштвено ангажованог интелектуалца.

Родитељи, којима је аутор и наменио ову књигу, могу у њој да пронађу непристрасне и објективне, научно проверене чињенице које ће им омогућити да стекну тачан увид и донесу исправне одлуке у вези са вакцинацијом