Циклус предавања
ФИЗИЧКА ХЕМИЈА – МОЛЕКУЛИ СВАКОДНЕВИЦЕ
У сарадњи са Факултетом за физичку хемију Универзитета у Београду

ДА ЛИ ЈЕ ЗЕОЛИТ ФИТ?
Др Маја Милојевић Ракић, ванредни професор

Понедељак, 13.  мај 2024. у 18.00

● ФИЗИЧКОХЕМИЈСКА РЕАКЦИЈА У ШОЉИЦИ КАФЕ
Др Анка Јевремовић, асистент
Понедељак,
  20.  мај 2024. у 18.00

● ХРАНА У ХЕМИЈИ (ИЛИ МОЖДА ОБРНУТО?)
Др Бојана Недић Васиљевић, ванредни професор
Понедељак,  27.  мај 2024. у 18.00

На први поглед, наш свакодневни живот може изгледати као обична рутина, међутим ако завиримо испод површине, видећемо да је он сачињен од различитих хемијских механизама. Од јутарње кафе до вечерње купке, хемијски процеси чине основу нашег постојања. Од коришћења козметичких препарата, често несвесни богатства молекула који продиру у нашу кожу, до тренутка када бирамо састојке за ручак – свакодневне радње су заправо суптилне игре хемијских интеракција.

Већина исхране коју људи конзумирају базира се на нама познатим конституентима: угљеним хидратима, мастима, протеинима, минералима и води. Међутим, да би храна била привлачнија и трајала дуже, додају се многе хемикалије, популарни адитиви, попут различитих заслађивача, емулгатора и стабилизатора. Наше тело направљено је од хемијских елемената и једињења, па можемо рећи да смо и ми сами директан продукт хемије.

Без чега се дан не започиње? Кафе, наравно. Шећери, протеини, вода и уља су примарне компоненте зрна кафе. Када се загреју, стварају реакције које доводе до богатог укуса и ароме у којима сви уживамо. Печење кафе је стога озбиљан термодинамички процес – премало топлоте заробљава ароме, док превише доводи до њиховог сагоревања. Припрема самог напитка је чиста наука, док уживања не мањка.

Зеолити – кристални алумосиликатни материјали, природног и вештачког порекла, могу уклонити нежељене молекуле из гасова и течности, или их привремено заробити, а затим их ослободити, или их задржати док пролазе кроз брзе хемијске реакције. Атрактивне карактеристике зеолита, као што су капацитет јонске размене, ниска цена, доступност и разноврсна порозна структура, довели су их у жижу различитих научних збивања и контраверзи. Да ли су зеолити универзални пречишћивачи и да ли су фит?

О свему овоме сазнајте више на циклусу предавња Физичка хемија – молекули свакодневице.

 

УЛАЗ СЛОБОДАН