ВЕЧЕ ВАСИЛИЈА МОКРАЊЦА У ЦИКЛУСУ „ВЕЛИКЕ ГОДИШЊИЦЕ“

Први концерт Симфонијског оркестра РТС, у редовној сезони 2019/2020, припада циклусу „Велике годишњице“. Посвећен је једном од најзначајнијих стваралаца српске музике, композитору Василију Мокрањцу (1923 – 1984), уметнику специфичне унутарње енергије, који је током своје каријере подједнако био везан за симфонијски и клавирски звук.

Концерт којим ће бити обележено 35 година од смрти овог уметника започеће  „Концертном увертиром“, делом оствареним у широкој скали расположења, од интимне лирике до интензивне драматике. Потом ће бити изведена „Поема за клавир и оркестар“, у чијем ће се извођењу, као солиста, представити пијаниста Ратимир Мартиновић. Ово дело, један од врхунаца Мокрањчевог опуса, посвећено је великану домаћег пијанизма старије генерације, Душану Трбојевићу, уметнику коме је Мокрањац посветио неколико својих композиција.

Исте вечери на програму је и „Пета симфонија“, коју на најбољи начин описују речи самог композитора: „Доживљај светлог и тамног у нама и око нас, покушај скока из реалног у астрално, повремено урлање у тишини, свест да је човек, по речима песника, од космоса удаљен само својом кожом, можда је то идејни круг и основа драмског заплета моје Пете симфоније“. Ово дело Мокрањац је посветио диригенту Младену Јагушту.

„Пета симфонија“ ће на концерту Симфонијског оркестра РТС бити изведена у част 95. рођендана маестра Младена Јагушта.

Концерт из циклуса „Велике годишњице“, посвећен Василију Мокрањцу, биће одржан 31. октобра, у Великој дворани Коларчеве задужбине, са почетком у 20 часова. Дириговаће маестро Бојан Суђић.