Организација Културни елемент са поносом најављује да ће овогодишње јубиларно 15. Међународно такмичење соло певача „Лазар Јовановић“ бити одржано од 18. до 21. јануара 2018. године у Задужбини Илије М. Коларца, уз највећи обим награда од оснивања такмичења до данас. Ова значајна музичка и едукативна манифестација и једно од највећих оперских такмичења у овом делу Европе. Oд ове године такмичење се одржава у Коларчевој задужбини, а главна награда за лауреата такмичења је солистички концерт са оркестром на великој сцени Коларчеве задужбине. Овогодишњи интернационални жири за старије узрасте чине еминентни уметници и професори Агата Каниа Кнобох (Аустрија), Иштван Андрејчик (Мађарска), Катарина Јовановић (Србија), Анета Илић (Србија) и Едита Гарчевић-Кожељ (Словенија).

За пријаве и све додатне информације кандидати могу посетити сајт или друштвене мреже организације Културни елемент (www.kulturnielement.org).

Међународно такмичење соло певача „Лазар Јовановић“ својим вишедеценијским постојањем са правом важи за једно од највећих и најзначајнијих оперских такмичења у земљи и шире. Сваке године такмичење дочека преко стотину учесника из скоро десет земаља. Такмичење је намењено младим уметницима спремним да започну своју професионалну каријеру и да пред ауторитативним међународним жиријем одмере своје знање, уметничке квалитете и прикажу свој таленат. До сада, у жирију такмичења појављивала су се нека од највећих имена домаће и светске музичке сцене и педагогије, а победници такмичења су се током протеклих година потврдили као врсни музичари, освајајући светске концертне подијуме и оперске сцене.

Основано је 2004. године од стране Музичког друштва „Станковић“ у част чувеном југословенском тенору Лазару Јовановићу и до 2015. године се одржавало у просторијама Музичке школе „Станковић“. Затим, услед изузетног пораста важности и значаја од 2016. године такмичење се одржава под окриљем Културног елемента који уводи низ организационих и уметничких новина. Прва у низу значајних промена је премештање такмичења из сала музичких школа у свој садашњи, а надамо се и будући дом, Задужбину Илије М. Коларца.

Културни елемент је уметничко удружење основано 2011. године у Београду и које окупља велики број младих уметника, глумаца, плесача и музичара, врхунских професионалцау својим областима. Заједно они чине једну од најемининтнијих уметничких група, која је до сада остварила на десетине пројеката широм земље.

Распоред кандидата можете погледати овде.