Програм:

Франц Шуберт: Гудачки трио Бe-дур, Д 471

Александра Милановић, виолина

Томислав Милошевић, виола

Ђорђе Милошевић, виолончело

Густав Малер: Клавирски квартет а-мол

 

 

 

Александра Милановић, виолина

Томислав Милошевић, виола

Ђорђе Милошевић, виолончело

Никола Здравковић, клавир

 

Лудвиг ван Бетовен: Клавирски трио бр. 5 Дe-дур, Оп.70 No.1, “Дух”

I  Allegro vivace e con brio

II Largo assai ed espressivo

III Presto

 

Александра Милановић, виолина

Ђорђе Милошевић, виолончело

Владимир Глигорић, клавир

 

Aлександра Милановић рођена је 1982. године. Члан је Београдске Филхармоније од 2006. године. Осим богатог оркестарског искуства активно се бави камерном музиком. Као камерни музичар сарађивала је или сарађује са камерним ансамблом Метаморфозис, БКО Љубица Марић, Гудачима Св. Ђорђа, Жебељан оркестром.  Члан је квартета Мокрањац са којим активно изводи музику домаћих савремених композитора.

У току школовања се усавршавала на мајсторским курсевима код Дејана Михаиловића, Сергеја Кравченка, Минчо Минчева, Игора Озима, Паула Гулде, Марије Шпенглер, Гордана Николића.

Тренутно је студент докторских студија на ФМУ у Београду.

Томислав Милошевић je дипломирао и магистрирао виолу у класи професора Петра Ивановића на ФМУ у Београду. Камерну музику је специјализирао у класи професора Уроша Пешића на ФМУ у Београду. Усавршавао се на мајсторским курсевима код: Бјорна Сјогрена, Фирмијана Лермера, Предрага Нововића… Био је члан оркестра Camerata Serbica, а сарађивао је и са камерним оркестром БГО Душан Сковран и Београдска Симфониета. Један је од оснивача гудачког трија Musica Viva с којим је остварио велики број успешних наступа у Србији и Енглеској, од којих се издваја концерт у капели краљичине гарде (Guards Chapell) у Лондону. Са гудачким квартетом и камерним оркестром Олесунд (Alesund) остварио је низ успешних концерата у Норвешкој. Такође, један је од реоснивача Гудачког квартета „Мокрањац“, ансамбла који наставља 125 година дугу традицију првог српског гудачког квартета. Са квартетом “Мокрањац” остварио је преко 50 концерата у свим најзначајнијим београдским концертним дворанама као и широм Србије на домаћим и међународним музичким фестивалима. Као солиста и камерни музичар, наступа у свим значајним концертним дворанама у Србији где је остварио и велики број снимака за радио и ТВ. Делује као професор виоле у београдској музичкој школи „Мокрањац“ и доцент је виоле на Факултету уметности у Косовској Митривици. Члан је Удружења музичких уметника Србије.

Ђорђе Милошевић је рођен 1979. године у Београду. Дипломирао је виолончело на ФМУ у Београду (2004). Током школовања виолончело је учио у класама професора, Реље Ћетковића и Сандре Белић. Од 2005-2007.године био је стипендиста Mинистарства културе и образовања Луксембурга где се усавршавао на Националном музичком конзерваторијуму у класи професора Клода Ђампелегринија (Claude Giampellegrini). Активно је похађаo мајсторске курсеве за виолончело, камерну, барокну и савремену музику где се стручно усавршавао код: Мартина Лера, Албана Герхарда, Станислава Аполина, Ксеније Јанковић, Имреа Калмана, Паула Гулде, Михаела Удеа, Марка Кодла, Бруна Коксеа, Џозефа Крауча, Лоренса Камингса, Џона Адамса… Са ансамблом за савремену музику Luxembourg Sinfonietta остварио је низ концерата широм Европе (Немачка, Француска, Белгија, Луксембург и Румунија) у периоду од 2005-2007.године. Од 2004. године наступа и као барокни виолончелиста, интерпретирајући рану и барокну музику на аутентичан начин. Један је од оснивача ансамбла Београдски Барок са којим је остварио велики број концерата у Србији, Хрватској и Шведској. Такође је и један од реоснивача Гудачког квартета „Мокрањац“, ансамбла који наставља 125 година дугу традицију првог српског гудачког квартета. Са квартетом “Мокрањац” остварио је преко 50 концерата у свим најзначајнијим београдским концертним дворанама као и широм Србије на домаћим и међународним музичким фестивалима. Године 2010. постаје члан међународног барокног оркестра Balkan Baroque Band са којим бележи успешне концерте у Француској, Грчкој, Румунији и Бугарској као и аудио и видео записе, од којих се издвајају снимци за ERT и European Broadcasting Union. Са ансамблом за рану музику Nymbus остварио је бројне наступе у Србији и Словенији. Тренутно је члан ансамбала Metamorphosis и Tempera Barocca са којима редовно наступа и остварује бројне аудио и видео записе широм земље. Редовно одржава солистичке концерте у Србији и остварује наступе са истакнутим домаћим и страним уметницима.

Наставник је виолончела у МШ “Мокрањац” у Београду и наставник виолончела у звању Доцента на Факултету уметности у Звечану. Члан је Удружења музичких уметника Србије.

Никола Здравковић рођен је у Ваљеву где је завршио основну и средњу музичку школу „Живорад Грбић”. Са непуних седамнаест година уписује Факултет музичке уметности у Београду у класи професора Александра Сердара. Тренутно је студент завршне године докторских студија у истој класи. Учествовао је на многобројним такмичењима у земљи и у иностранству на којима је увек постизао значајне резултате. Свој први солистички концерт одржао је као тринаестогодишњак, а као најзначајнији истичу се концерти у Галерији САНУ, Галерији „Прогрес“, Народном Коларчевом универзитету, Атријуму Музеја Војводине итд., као и концерти широм Србије на којима је свирао као најмлађи учесник Националне концертне сезоне под покровитељством Mинистарства културе Републике Србије. Активан је и као камерни извођач сарађујући интензивно са гудачким квартетом „Мокрањац“. Године 2010. учествовао је на манифестацији „Културно лето Европе” у Немачкој и одржао два веома запажена концерта у Пфафенхофену и Минхену, свирајући са виолинистом Сретеном Крстићем, концертмајстором Минхенске филхармоније. Септембра ове године имао је врло значајан наступ на интернационалном фестивалу Piano City у Новом Саду презентујући део свог докторског уметничког пројекта. Усавршавао се на бројним курсевима међу којима су најзначајнији курсеви професора Паула Бадуре-Шкоде, Мартина Хјуза, Карла Понтена, Баруха Мајера, Александра Маџара, Наталије Трул. Сарађује са еминентним педагозима – Андреом Лукезинијем и Борисом Петрушанским.

Владимир Глигорић рођен је у Београду 1979. године. Докторирао је на Факултету музичке уметности у Београду. Наступао је као солиста у Србији, Хрватској, Шпанији, Швајцарској, Италији и САД, и као солиста са оркестром у Србији, Украјини и Бугарској. За свој рад награђен је са неколико признања у Србији и у иностранству. Последњих година интензивније истражује стваралаштво савремених српских композитора, те је снимио и компакт диск са клавирским делима наших аутора. Самостални је уметнички сарадник на ФМУ у Београду.

 

Улаз слободан

Организатор Центар за музику