Београдске променаде

Belgrade Soul Sextet

Овај састав чини шест реномираних уметника и професора из сфере класичне музике. Састав је кренуо са активним радом 2017. године на челу са професором трубе, доцентом Николом Мијајловићем. Поред њега у саставу су и Ненад Љубеновић професор хармонике, др Стеван Бата Ковачевић професор контрабаса на високошколској установи, пијаниста и професор Бојан Младеновић, перкусиониста Дмитри Иванилов и вокал др Јелена Јаковљевић ванредни професор флауте на Факултету уметности у Нишу.
Ова група уметника окупила се око исте идеје са циљем да три различита музичка жанра повеже кроз њихову заједничку нит, а то је севдах. Концерте које је овај састав до сада одржао, носили су управо назив Три севдаха. То значи да се једноипочасовни програм изводи у три интегрисана дела од којих сваки садржи композиције најпопуларнијих аутора.
Оригинални аранжмани писани за овај састав изводе се солистички у класичном руху проткани познатим мелодијама џеза, танга и традиционалне балканске музике коју представља нама свима познати севдах. Сва ова три жанра у основи носе исти карактер. Севдах представља стање ума и тела како велике среће тако и дубоке туге. Он је исказан најосећајнијим мелодијама које овај састав изводи кроз инструментале у прва два дела концерта, композицијама џеза и танга а трећи део концерта започиње једном од најпознатијих медју севдалинкама ”Ах што ћемо љубав крити…”.
Белграде Соул Сеxтет до сада остварује низ успешних концерата и уметничких сарадњи у градовима широм Србије као и у иностранству. Један од најуспешнијих био је концерт на чувеном Интернационалном музичком фестивалу у Рива дел Гарда у Италији, 2019. године. Овај састав наставља свој уметнички живот како у концертним салама широм наше земље тако и на фестивалима у Европи. Циљ ових концерата је да традиционалну европску и балканску музику кроз оригиналне аранжмане, представе публици у сасвим новом руху кроз визуру уметничке музике.

 

Организатор: Центар за музику
Цена улазница: 300 дин.