Уторак, 28.9.2021.

Мала сала у 18 сати

Представљање књиге Дневник 1915-1916. Александра Ђ. Лазића (уредио и приредио Станислав Сретеновић) Прометеј, РТС, 2020.

Учесници: др Јасмина Милановић, научни саветник ИСИ, др Радован Пилиповић, директор архива Српске православне цркве, Зоран Колунџија, издавач и др Станислав Сретеновић, научни саветник, ИСИ

Сведочанство Ђурђа Лазића, сина Александра Лазића, прочитаће Зоран Колунџија

 

Пред читаоцем се налази дневник Александра Лазића (1901–1960), четрнаестогодишњака из београдске официрске куће пореклом из Шумадије, који је за време Првог светског рата учествовао у повлачењу српске војске кроз Србију, Црну Гору и Албанију, транспорту избеглица преко Јадранског мора и кроз Италију, и гимназијском школовању у Француској.
Ради се о драгоценом, богатом и несвакидашњем примарном историјском извору – личном искуству рата и избеглиштва веома образованог и знатижељног дечака на прагу младићког доба из главног града Краљевине Србије.
Међу српским сведочанствима из времена Првог светског рата у форми дневника, нису била честа она која су писана пером детета-младића који је непосредно посматрао ратне операције и страдања, а затим проживљавао њихове последице током избеглиштва у страној савезничкој земљи.

https://www.prometej.rs/prodavnica/srbija-1914-1918/dnevnik-1915-1916/