Предавања
 

септембар 2017
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Архива

Ministarstvo kulture GRB ISPISI

Sekretarijat za kulturu grada beogradalogo

Logo Telekom Srbija full color-page-001

sava-logo

ERSTE BANK LOGO PLAVA POZADINA

tejk_over

Foto.jpg

 

 

ТРАГОВИ ГАМА БЉЕСКОВА У ЗЕМЉИНОЈ АТМОСФЕРИ. Предавач др Александра Нина, Институт за физику, Земун.

Мала сала, четвртак, 23. 3. 2017. у 18 сати. Улаз слободан.

 

 Poster.jpg

 

        Овај циклус предавања посвећен је утицају космичког окружења на нашу планету, пре свега на њен спољашњи омотач – атмосферу. У предавањима ће бити речи о зрачењима која нам стижу како са Сунца и наше галаксије, Месечевог пута, тако и из дубоког свемира. Биће објашњене њихове карактеристике  и  приказано како се детектују директно, сателитима који круже око Земље, и посредно, преко посматрања поремећаја које изазивају у атмосфери. Пажња ће бити посвећена и честичним и електромагнетним  зрачењима различитих енергија почев од релативно малих, па до оних најинтензивнијих, насталих у веома бурним процесима као што су супернове.  Кроз научно-популарни приказ гледаоцима ће се представити и достигнућа савремене науке којима су свој допринос дали и наши научници.

 

         Прво предавање у циклусу, др Михаила Мартиновића, биће посвећено истраживању Земљине околине помоћу вештачких сателита који предастављају једно од централних праваца развоја науке током претходних седам деценија. Паралелан развој науке и технологије континуиран је процес који омогућава све тачнија и прецизнија мерења у сунчевом ветру као и у областима које окружују Земљу, а налазе се под његовом дирекном утицајем - магнетна кора и магнетосфера. Предавање ће дати кратак преглед напретка у истраживању сунчевог ветра у околини Земље, обухватајући најзначајније резултате постигнуте у овој области као и најважнија отворена питања. Аутор ће такође представити и опис међународних свемирских мисија које су највише допринеле развоју ове дисциплине.

 

Др Тијана Продановић са Природно математичког факултета из Новог Сада, ауторка другог предавања у циклусу осветлиће феномен космичког зрачења. Космичко зрачење чине брзе, наелектрисане честице великих енергија. Оне испуњавају свемир и константно бомбардују Земљу. Посетиоци предавања ће сазнати одакле потиче ово зрачење, шта знамо о њему и како стална изложеност овом зрачењу утиче на живот на Земљи?

 

Тема предавања др Владимира Чадежа обухватиће физичке механизме појава на Сунцу и њихове последице на различите природне процесе на Земљи, од којих многи непосредно утичу на човека као биолошко биће, али и на његову непосредну животну средину. У том смислу биће речи о врстама зрачења, како електромагнетног тако и честичног, којим догађања на Сунцу изазивају последице на Земљи, о физичким механизмима таквих процеса и о њиховој детекцији. Изучавање детаља интеракције Сунце-Земља није само од значаја за чисту науку, већ садржи и веома важну практичну компоненту а то је предвиђање настанка и оцена значаја типова сунчеве активности на човека и на његов животни простор.

 

Последње предавање у циклусу, др Александре Нине, засновано је на радовима наших истраживача и на њиховој студији о утицају гама бљескова на Земљу коју су објавили у једном од водећих светских часописа у области геонаука - GEOPHYSICAL RESEARCH LETTERS. Едитори овог часописа изабрали су поменути рад као један од најзначајнијих у последње време, а магазин American Geophysical Union ЕОЅ објавио је преглед публикованог истраживања. Др Александра Нина која је један од аутора ове студије осветлиће мотивацију за ово истраживање као и кратак преглед студије.