Најаве
 

мај 2017
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Архива

Ministarstvo kulture GRB ISPISI

Sekretarijat za kulturu grada beogradalogo

Logo Telekom Srbija full color-page-001

sava-logo

ERSTE BANK LOGO PLAVA POZADINA

tejk_over

amorosso

 

 

Програм:

- Хендл-Халворсен: Пасакаља (обрада за гудачки оркестар)


- Питер Варлок: Каприол свита
                          Basse-danse
                          Pavane
                          Tordion
                          Bransles
                          Pieds-en-l’air
                          Mattachins


- Трајко Прокопиев: Дојрана за флауту и гудаче (аранжман Саша Николовски Ђумар)
              Соло: Катарина Миљковић


- Јан Сибелијус: Романса Це-дур, оп.42


- Јулијус Кленгел: Скерцоза виолончело и гудаче (аранжман Константин Благојевић)
              Соло: Петар Пејчић


- Мирјана Живковић: Концертни став

              Камерни оркестар “Amoroзo” Лесковац
              Диригент: Раде Пејчић

 

Камерни гудачки оркестар „Аморозо“ формиран је марта 2002. године под покровитељством УНДП и Града Лесковца. Оркестар чине професионални музичари из Лесковца и Ниша. На репертоару ансамбла су дела уметничке музике од барока до XXI века. Оркестар је до сада одржао велики број концерата у земљи и иностранству. Делује као Удружење Камерни оркестар “Аморозо” Лесковац.

Бројни солисти из земље и иностранства су наступали са овим ансамблом.

До децембра 2007. године оркестар је радио са мр Шерифом Дамаџићем, као сталним диригентом, а од јануара 2008. оркестар сарађује са гостујућим диригентима.Оркестром су до сада руководили: мр Шериф Дамаџић (Лесковац); Раде Пејчић (Београд); др Честмир Душек (Тузла, БИХ); Жељка Андрић (Сарајево, БИХ); Алма Исић (Сарајево, БИХ); Лејла Мулаосмановић (Сарајево, БИХ); Мунир Мешановић (Сарајево, БИХ); Станимир Реџић (Ниш); Јелена Цветковић (Лесковац); Јелена Тракиловић (Бијељина); Дејан Михаиловић (Београд); Валентина Петровић (Лесковац); Немања Савић (Бања Лука); мр Милена Ињац (Ниш); Сашо Николовски Ђумар (Скопље, Македонија); Маријана Прокић (Лесковац); Зоран Станисављевић (Ниш) и др.Камерни оркестар “Аморозо” изводио је и композиције лесковачког аутора Ивана Васића.

Посебан програм “Аморозо и млади таленти” омогућава наступ са оркестром талентованим ученицима и студентима. До сада је ту прилику добило више од 50 младих солиста.Од 2012. до 2016.  године програм је био реализован као  пројекат “Музички сусрети др Мира Ивановић” који су подржали  Град Лесковац и  компанија “Здравље Актавис” као и Министарство културе и информисања РС 2012. и 2014. године.

Камерни оркестар “Аморозо” издао је ЦД са нумерама класичне музике написаним за оркестар и оркестар и солисте, где су се као солисти представили позната пијанисткиња Дубравка Јовичић и лесковачки кларинетиста Марко Ђорђевић. Оркестар је снимио трајне аудио и видео снимке за потребе Радио Београда, Лесковачке телевизије и осталих локалних и медија градова у којима је гостовао.

Камерни оркестар “Аморозо” сарађивао је и са бројним ансамблима из земље и иностранства. Значајни реализовани пројекти:

Под покровитељством  Министарства културе Републике Србије и Града Лесковца

×          Турнеја у 14 градова Србије под називом „Аморозо и пријатељи – из Лесковца сљубављу“(2008,2010) 

×          Турнеја у земљи и иностранству под називом „Игра жица и гласница“ у сарадњи са градскимдечјим хором „Звездице“(2011)

×          Турнеја у земљи и иностранству под називом “Трагом незаборава” у сарадњи са градски дечјим хором „Звездице“  и вокалним квартетом “Либеро” (2012)

×          Свечани концерти поводом отварања  и концерти током трајања фестивала „Лесковачки дани музике“ ЛЕДАМУС (2009 - 2016)

×          Музички сусрети др Мира Ивановић (2012-2016)

Под покровитељством Града Лесковца

×          Гостовање на фестивалу „Уметност и култура“ Порто Хели, Грчка (2004)

×          Концертна сезона КО „АмороЗо“ (2011-2016)

Други покровитељи из земље и иностранства

×          Први концерт КО „Аморозо“ одржан под покровитељством УНДП-а (2002)

×          Гостовање на фестивалу „Европа у Тузли – Тузла у Европи“ одржаном под покровитељством Тузланског кантона и Града Тузле (2005)

×          Гала концерт „Вечер Барока“ одржан под покровитељством Тузланског кантона и Града Тузле (2016)

*****

rade pejcic kolarac koncerti 

Раде ПЕЈЧИЋ почео је да свира виолину са седам година у Лесковцу, где је завршио нижу и средњу Музичку школу. Студирао је музикологију на АУ Нови Сад, а затим дипломирао и магистрирао дириговање на ФМУ у Београду, где тренутно живи. 
До сада је радио на пословима асистента диригента у Нишком симфонијском оркестру, Симфонијском оркестру и Хору РТБ, а од 2006. године ради као диригент и уметнички вођа Београдског камерног оркестра »Љубица Марић«.
Активно је учествовао на Мајторским курсевима проф. Давид Поселајн, проф. Луц Келер, проф. Петер Бурвик, проф. Јорма Панула.
Наступао је са свим водећим оркестрима у земљи и у окружењу. Сарађивао је са истакнутим домаћим и страним диригентима: Давид Порселајн, Владимир Крањчевић, Станко Шепић, Андрија Павлич, Валтер Кобера, Јордан Дафов, и др. Сарађивао је са значајним солистима: Иштван Вардаи, Наташа Јовић Тривић, Аима Мариа Лабра Макк, Катарина Јовановић, Хон Ли, Лидија Станковић, Младен Ђорђевићем, Мартајн Сандерс, и др.

Од сезоне 2010/2011 ради као гостујући диригент опере Народног позоришта у Београду, где тренутно диригује опере „Заљубљен у три наранџе“ Сергеја Прокофјева и “In hoc signo“ Марка Фризине, а радио је на припреми опера „Летећи Холанђанин“ Рихарда Вагнера и „Фигарова женидба“ В.А. Моцарта.
Године 2012. дириговао је премијеру камерне опере Петроград композиторке Бранке Поповић.
Године 2006, са групом талентованих, младих, али већ афирмисаних музичара, основао је Београдски камерни оркестар „Љубица Марић“, са којим изводи српску музику композитора свих генерација. Одржали су до сада велики број концерата и снимили обиман материјал за Радио Београд и Радио Нови Сад. Оркестар је до сада гостовао у Аустрији и Мађарској, редовно концертирају у Србији и окружењу, залажући се нарочито за младе ауторе и њихову активну презентацију широј јавности.

 *****

katarina miljkovic kolarac koncerti 1

Катарина Миљковић је рођена 2000. године, ученица II разреда СМШ -флауте ,,Станислав Бинички", Лесковац у класи Невене ГрујићОд самог почетка показивала је запажене резултате на плану музичког образовања. Прво учествовање на такмичењу је у клавирском дуу 2010. године на Републичком такмичењу – II награда. Затим су уследиле награде на њеном другом изборном инструменту – флаута.

 • Италија (Тревизо) 2011 - II награда
 • Републичко такмичење музичких и балетских школа Србије 2011 – Лауреат
 • Регионално такмичење дувачких инструмената, Књажевац – Специјална награда
 • Републичко такмичење музичких и балетских школа Србије 2013 - I награда
 • European union of music competition for youth ,,OHRID PEARLS"2013(који је под покровитељством ЕМСY) –I награда
 • International competition Davorin Jenko, Београд 2014 – I награда
 • Републичко такмичење музичких и балетских школа Србије 2015- I награда
 • International competition Davorin Jenko, Београд 2015 – II награда
 • XII Такимчење дрвених дувача Пожаревац – I награда
 • Међународни сусрети флаутиста „Тахир Куленовић“ 2016 – награда
 • International competition Davorin Jenko, Београд 2016 – I награда
 • Међународно такмичење ,,Петар Коњовић“-Београд 2016 – II награда
 • Међународни сусрети флаутиста „Тахир Куленовић“ 2017 – I награда
 • International competition Davorin Jenko, Београд 2017 – I награда

Катарина је имала велики број наступа у граду и забележене наступе са камерним оркестром Аморозо“ у оквиру ЛЕДАМУС-а и Музичких сусрета талената.

           Године 2014. ученица је добила посебно признање - Светосавску повељу града Лесковца за изузетне резултате које постиже на пољу музике.

            Катарина је имала два солистичка концерта у оквиру манифестације ,,Мај месец музике“ – Врање и на Ледамусу 2016. године.

*****

Petar pejcic koncerti kolarac 1 

Петар Пејчић је рођен 2002. године у породици музичара. Почео је да свира виолончело са 4 године, а сада је ученик трећег разреда средње школе МШ „Даворин Јенко“ у Београду у класи проф. Јудит Нидерхолцер Јосифоске и од летњег семестра 2017. студент на Високој школи за музику и драму „Феликс Менделсон Бартхолд“ у Лајпцигу (Немачка), у класи проф. Петера Брунса.
Од 2008. год. освајао је 1. награде и био лауреат на Такмичењима „Мали виртуоз“ (2008. и 2009. год.), „Меморијал Душан Протић“ (2009. и 2010. год.), Републичком такмичењу (2010, 2012, 2014. и 2016.), „Петар Коњовић“ (2015), Фестивал гудача Сремска Митровица (2015). На међународним такмичењима био је лауреат на такмичењу „Александар Глазунов“ у Паризу (2010), „Liezen Cello Competition“ у Аустрији (2. награда, 2012), „Херан“ у Чешкој (3. награда 2011, 2. награда 2015). Први солистички концерт одржао је са девет година у Галерији 73 у Београду, након тога је имао солистичке концерте у Зрењанину, Новом Саду и Београду (САНУ, Народно позориште). Учествовао је на Чело фесту и похађао Мајсторске курсеве код Ксеније Јанковић (Немачка), Давида Старкwедера (САД), Јана Воглера (Немачка,САД), Иштвана Варге (Мађарска), Драгана Ђорђевића (Србија). Наступао је са Камерним оркестром Аморосо (Лесковац), оркестром МШ „Даворин Јенко“ (Словенија, Македонија) и Артлинк оркестром младих талената (Београд). Од 2014. је полазник Артлинк фондације за младе таленте, у оквиру које похађа мајсторске курсеве (Јан Воглер) и наступа као солиста у камерним саставима. Током лета исте године учествовао је у раду Оркестарског кампа у Бовецу (Словенија), где је са диригентом Иваном Мејлемансом (Concertgebow Amsterdam) извео Слике с изложбе Мусоргског. У 2015. год. је са Уметничким ансамблом МО „Станислав Бинички“ извео Сен Сансов концерт у а-молу, који је издат на CD-у у часопису Музика класика и неколико пута емитован на Радио Београду. У августу месецу је учествовао на Мајсторском курсу за камерну и солистичку музику у замку Неухарденберг (поред Берлина, Немачка) који су водили Мира Ванг, Јан Воглер и Анти Сирала. Током лета 2015. био је учесник престижног фестивала Морицбург (Дрезден, Немачка), у неколико камерних састава, у раду Оркестарске академије и као солиста, а његове наступе је веома позитивно оценила и немачка критика.
У 2016. свирао је пред угледним солистима и члановима Њујоршке филхармоније у Њу Јорку, који су га оценили као једног од најперпективнијих младих челиста своје генерације. Овог лета био је активан полазник мајсторских курсева у Берну (Швајцарска, проф. П.Брунс) и Неухарденберг (Немачка, проф. Ј.Воглер), као и другу годину заредом учесник Фестивала камерне музике у Морицбургу (Немачка). На јесен исте године извео је Рококо варијације П.И.Чајковског са Београдским камерним оркестром Љубица Марић на затварању Артлинк фестивала у Београду.
У 2017. Петар је изабран за лауреата конкурса Музичке продукције „Млади и успешни“ и са Симфонијским оркестром Радио телевизије Србије и маестром Јакопо Сипари де Пескасероли (Италија) извео је концерт Едуара Лалоа у де-молу.

 

Улаз слободан

 

Организатор Центар за музику