Најаве
 

септембар 2017
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Архива

Ministarstvo kulture GRB ISPISI

Sekretarijat za kulturu grada beogradalogo

Logo Telekom Srbija full color-page-001

sava-logo

ERSTE BANK LOGO PLAVA POZADINA

tejk_over

tea i dejan kolarac koncerti 1

 

Програм

 

Флоран Шмит (1870 –1958) - Утисци из Немачке

   Хајделберг
   Кобленц
   Либек
   Вердер
   Беч
   Дрезден
   Нирнберг
   Минхен

Морис Мошковски (1854–1925) - Шпански албум

   Allero moderato
   Viva assai
   Con moto
   Moderato e grazioso


Дејан Деспић (1930) - Дубровачки дивертименто (за два клавира)

   Allegro
"Чу се страсна свирка, затим друштво цело
јави се у врту. Сва су лица њина
била раздрагана. Све беше весело
после доброг ручка и перфидног вина".... Ј. Дучић: Дубровачко вино

   Minuetto
"Сву ноћ напудране маркизице мале, 
на врх ципелица сатинских и финих,
играху менует. И мирис дуж сале
вејаше к'о ветар од лепеза њиних"..... Ј. Дучић: Дубровачки поклисар

   Nokturno
"Море непомично, мирно као срма,
лежаше пред вртом. Само млаз фонтана
прска, док из модрог ловоровог грма
вири блудно лице мраморнога пана".... Ј. Дучић: Дубровачко вино

   Toccata
"Огроман карневал, као море шумно,
просу се на Страдун. И ни трен да мине,
сипљу већ у битци, што поче безумно,
пољупци, конфети, цвеће, серпентине".... Ј. Дучић: Дубровачки карневал


Клавирски дуо Теа Димитријевић- Дејан Суботић остварио је велики број концерата у еминентним београдским салама као и градовима Србије, изводећи обиман репертоар који обухвата дела од периода класицизма до XXI века. Током 2010. године наступали су у оквиру прославе 200 година рођења Роберта Шумана на Гала концерту у Скупштини града, у оквиру Фестивала "Шуман и његови двојници", као и на 45. Мокрањчевим данима у Неготину чији је снимак емитовао и британски радио BBCY. У новембру 2011. године одржали су концерт - "Интегрална дела Ерика Сатија за клавир четвороручно" а у априлу 2012. концерт Дебисијеве музике за клавир четвороручно а поводом 150 година од рођења овог уметника. Одржали су неколико тематских реситала "Музика за децу", "Жене композитори", "Француска музика XIX и XX века". Премијерно су извели велики број композиција за клавир четвороручно домаћих аутора која су им и посвећена. Теа Димитријевић и Дејан Суботић су први уметници који су докторирали из области камерне музике у нашој земљи.

Теа Димитријевић је рођена у Београду. Дипломирала је и магистрирала клавир на Факултету музичке уметности у Београду у класи ред. проф. Мирјане Шуица-Бабић, специјализирала камерну музику и дипломирала чембало у класи ред. проф. Милоша Петровића. Докторирала је из области камерне музике у класи ред. проф. Милоша Петровића и ред. проф. Зорице Ћетковић. Као солиста и камерни музичар концерте је одржала широм Србије као и у Црној Гори, Немачкој, Словенији, Грчкој, Македонији и Аустрији. Наступала је са Београдском Филхармонијом, Ансамблом ''Арте'', Гудачима св. Ђорђа, Ансамблом за нову музику, оркестром Цамерата Сербица и Нордијско-балканским гудачким оркестром ''НОРБАЛ''. Учествовала је на фестивалима ''БЕМУС'' и ''БЕЛЕФ'' у Београду, ''НОМУС'' у Новом Саду, ''Будва Град театар'', "Мокрањчеви дани", ''АФЕС'' у Македонији и фестивалу ''Охридско лето''. Редован је учесник Међународне трибине композитора. Као стални сарадник Симфонијског оркестра РТС извела је значајна дела светске и домаће литературе, наступајући са познатим диригентима као и солистима и оперским звездама: Мосерат Кабаље, Кири Те Канава, Хозе Карерасом и Пласидом Домингом. Премијерно је изводила многа дела домаћих аутора, поготово за клавирски дуо. Ради на Факултету музичке уметности у Београду као ванредни професор на Катедри за камерну музику. Аутор је и водитељ емисије "Сусретања" као и Ноћног програма "Иза виолинског кључа" Првог програма Радио Београда.

Дејан Суботић је студирао клавир код Андреје Прегера, Андреје Инхоф и Невене Поповић, у чијој класи је дипломирао и магистрирао на Факултету музичке уметности у Београду. Након тога је дипломирао и магистрирао чембало у класи Зорице Ћетковић и завршио специјализацију из области камерне музике. Докторирало је из области камерне музике у класи ред. проф. Зорице Ћетковић. Као стипендиста Европске комисије, усавршавао се на Високој Краљевској музичкој школи у Стокхолму (одсек за камерну музику у Едсбергу, професор Матс Сетерквист). Био је активан учесник мајсторских курсева клавира, чембала и камерне музике код Петера Ленерберга, Борболе Добожи, Петера Дирксена, Константина Богиноа, Сијавуша Гаџијева, Бориса Превишића. Добитник је награда на пијанистичком такмичењу у Риму и конкурсу Каwаи у Италији. Наступао је на више фестивала, као што су Међународна трибина композитора, Мокрањчеви дани, ОКТОХ и Арс вивенди цлавицембалум. Члан је триа Сингидунум са Станом Крстајић и Ксенијом Милошевић, који је премијерно извео велики број дела иностраних и српских композитора. Представљао је Факултет музичке уметности на мастер-класу барокне и савремене музике у Дубровнику. Протеклих година одржао је неколико концерата савремене камерне музике у Салама Београдске филхармоније и Скупштине града, у сарадњи са истакнутим београдским музичарима. Наступао је као солиста и камерни музичар на концертима у оквиру прослава стогодишњице рођења Љубице Марић и јубилеја Музиколошког института САНУ. Као солиста са оркестром, изводио је дела Баха, Мартена и де Фаље. Сарађивао је са камерним оркестрима Гудачи Св. Ђорђа и Душан Сковран, као и са Београдском филхармонијом и Симфонијским оркестром РТС. Наступао је у Аустрији, Румунији, Словачкој, Хрватској и Чешкој. Делује као ванредни професор на Катедри за камерну музику на ФМУ у Београду.

 

Улаз слободан

 

Организатор Центар за музику