VEČE VASILIJA MOKRANjCA U CIKLUSU „VELIKE GODIŠNjICE“

Prvi koncert Simfonijskog orkestra RTS, u redovnoj sezoni 2019/2020, pripada ciklusu „Velike godišnjice“. Posvećen je jednom od najznačajnijih stvaralaca srpske muzike, kompozitoru Vasiliju Mokranjcu (1923 – 1984), umetniku specifične unutarnje energije, koji je tokom svoje karijere podjednako bio vezan za simfonijski i klavirski zvuk.

Koncert kojim će biti obeleženo 35 godina od smrti ovog umetnika započeće „Koncertnom uvertirom“, delom ostvarenim u širokoj skali raspoloženja, od intimne lirike do intenzivne dramatike. Potom će biti izvedena „Poema za klavir i orkestar“, u čijem će se izvođenju, kao solista, predstaviti pijanista Ratimir Martinović. Ovo delo, jedan od vrhunaca Mokranjčevog opusa, posvećeno je velikanu domaćeg pijanizma starije generacije, Dušanu Trbojeviću, umetniku kome je Mokranjac posvetio nekoliko svojih kompozicija.

Iste večeri na programu je i „Peta simfonija“, koju na najbolji način opisuju reči samog kompozitora: „Doživljaj svetlog i tamnog u nama i oko nas, pokušaj skoka iz realnog u astralno, povremeno urlanje u tišini, svest da je čovek, po rečima pesnika, od kosmosa udaljen samo svojom kožom, možda je to idejni krug i osnova dramskog zapleta moje Pete simfonije“. Ovo delo Mokranjac je posvetio dirigentu Mladenu Jaguštu.

„Peta simfonija“ će na koncertu Simfonijskog orkestra RTS biti izvedena u čast 95. rođendana maestra Mladena Jagušta.

Koncert iz ciklusa „Velike godišnjice“, posvećen Vasiliju Mokranjcu, biće održan 31. oktobra, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, sa početkom u 20 časova. Dirigovaće maestro Bojan Suđić.