FESTIVAL NOVA / FESTIVAL NOVE UMETNOSTI na Kolarcu – Subota 7. oktobar u 20 sati, Velika dvorana

KatharinaKlement/MartinSiewertDuo (Austrija)

KatharinaKlement – klavir, elektronika

MartinSiewert – gitara, elektronika

Pijanistkinja Katarina Klement i gitarista Martin Sievert paradigmatski su primeri muzičara koji su svoje instrumente odveli daleko od njihovih osnovnih i očekivanih zvučnih sazvežđa i konteksta. Katarina je svoje osnovne studije nadograđivala i kursem za elektro-akustičnu i eksperimentalnu muziku, te se u vlastitom radu zdušno interesovala za sve što je nekonvencionalno u tretmanu klavira: proširene tehnike sviranja, zvučne i video performanse, odnos akustičnih instrumenata i tehnologije. Za takva svoja interesovanja našla je plodno tlo u svojoj zemlji, postavši dobitnica niza austrijskih priznanja i stipendija, te se etablirala kao jedan od cenjenijih izvođača eksperimentalne muzike srednje generacije.
Sa druge strane, Martin Sievert je započeo karijeru devedesetih kao saradnik bečkih inovativnih muzičara poput Borisa Haufa, Dietera Kovačića (Dieb13) ili Franca Hautcingera, i već od tih dana beži od konvencionalnog zvuka gitare i očekivanih stilskih referenci ka redukcionizmu, analognim efektima, te stilskom izrazu muzičara poput Kristofa Kurzmana ili Kristijana Feneca. Etablira se u bendovima kao što su Radian, Trapist, i drugim sastavima koji gitaru odvode iz sveta džeza ili roka ka novim zvučnim perspektivama.
Kao duo, Katarina i Martin u maniru iskusnih improvizatora istražuju mogućnosti vlastitih instrumenata kroz konstantnu interakciju i osluškivanje. Njihov koncept je daleko od fri ili avangardnog džeza, uprkos asocijacijama koje pobuđuje slobodna improvizacija. Dinamičke varijacije i poigravanja zvučnim teksturama nadmašuju interesovanje za harmonski kompleksne aranžmane, te je duo u tom smislu bliži estetici avangardne kompozicije, ambijentalnim i elektronskim eskapadama, ili jednostavno totalnoj apstrakciji i avangardi lišenoj konvencionalnih stilskih referenci. Umesto akorda i virtuoznih solo deonica, čekaju nas pripremljeni klavir, procesuirana gitara, i neočekivani zvučni pasaži!
Katarina Klement će se na posebnom programu u Istraživačkoj stanici za savremenu umetnost „PerpetuumMobile” predstaviti i neobičnim zvučnim performansom posvećenim Beogradu, predstavljajući i drugu stranu svoje nesvakidašnje muzičke persone.

Orkestar TUŠTA I TMA (Srbija)

Bratislav Radovanović – gitara

Maks Kočetov – alt saksofon

Rastko Obradović – tenor saksofon

Aca Pejčić – klavir, rhodes

Branislav Radojković – bas, efekti

Pavle Popov – kontrabas

Tom Feđa Franklin – bubnjevi, perkusije

Marko Milivojević – perkusije

Veljko Nikolić – Papa Nik – perkusije

Fraza ’tiha voda breg roni’ mogla bi se bez problema primeniti na beogradskog slikara, gitaristu i kompozitora Bratislava Radovanovića. Davne 1993. u Prištini osnovao je bend Fish in Oil, koji u naredne dve decenije prolazi kroz niz personalnih i stilskih transformacija, da bi u poslednjih nekoliko godina dobio svoje sadašnje obličje. Na tragu svog gitarskog heroja, Marka Ribota, te njujorške scene predvođene legendardnim Džonom Zornom, Radovanović donosi u Srbiju duh smelog eklekticizma koji razbija tabue i granice, Tamo gde se razuzdani fri-džez susreće sa sinematičnim pasažima, a divlji pank sa tangom i valcerima, ovaj sada već zreli gitarista srednje generacije nalazi svoje prirodno utočište.
Nakon nekoliko uspešnih Fish in Oil albuma i pozicioniranja prevashodno na domaćoj džez sceni, Radovanović nastavlja da traga za novim izazovima. Na predlog našeg organizacionog tima, sprema specijalnu festivalsku produkciju – Orkestar Tušta i tma! Ovaj devetočlani ansambl će imati svoj premijerni nastup upravo na Nova Festivalu, ujedno i kao svojevrsnu posvetu samoj manifestaciji, sa kompozicijama koje poprimaju svoje konačno obličje dok pišemo ove redove!
Kako sam autor objašnjava, muzika grupe se ne može žanrovski odrediti, a predstavlja njegov pokušaj da nađe „pravi balans između racija i emocija, ulice i akademije”. U tom smislu ova muzika se kreće od jasno raspisanih i aranžiranih tema, pa sve do slobodno improvizovanih delova, a same kompozicije nalaze inspiraciju sa jedne strane u muzici Alberta Aylera i takozvanog militantnog džeza Čarlesa Mingusa, Maxa Roača i Arčieja Šepa, preko Vaitsovskih iščašenih valcera, pa sve do neizbežnog uticaja filmske muzike. I dalje Bratislav opisuje i poentira: „Ritam sekcija sa trojicom perkusionista nastoji da stvori apokaliptičnu podlogu za duvačku sekciju i klavir i gitaru, koja se često tretira perkusivno i pridružuje udaraljkama u kreiranju atmosfere. Muzika ove grupe je još jedna subjektivna slika objektivne stvarnosti.” Ukratko, premijerni nastup novog benda, muzičara i kompozitora u naponu snage – ima li bolje preporuke!

Cena ulaznica: 500 dinara