Актуелно
 

септембар 2017
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Архива

Ministarstvo kulture GRB ISPISI

Sekretarijat za kulturu grada beogradalogo

Logo Telekom Srbija full color-page-001

sava-logo

ERSTE BANK LOGO PLAVA POZADINA

tejk_over

zivela umetnost umetnost je mrtva cover

 

 

Позивамо вас на отварање прве изложбе групе Колектив_дигитал – Уметност је мртва! Живела уметност!, у четвртак 11. маја у 19, у Дигиталној галерији Коларчеве задужбине.

У пројекту „Уметност је мртва! Живела уметност!“ група Колективи_дигитал, фокусирајући се на класичну уметност, односно сликарство, и на могућности које нуде дигитални медији, одлучила се за видео реконструкцију десет сликарских дела из различитих епоха значајних за сликарску уметност. Без тражења нових тема и садржаја, фокусирајући се на портрете, представљамо уметност из прошлог времена у новом формату који нам даје могућност за различито тумачење.

Направили смо биолошку периодизацију ликовне уметности: рађање, зрелост и смрт и одатле смо преузели и концепт за наш рад у коме десет дела приказују хронологију живота – од рађања, преко сазревања, старења и смрти.

Видео репродукција слика нуди нови доживљај насликаних/снимљених портрета. Иако непокретни, наши модели су живи. Забележено је њихово дисање, суптилно жмурење, промене положаја тела како пролази време, њихове фацијалне експресије и реакције на простор у коме се налазе, окружени намештеном сценографијом и изложени испред објектива да би касније били изложени пред својом публиком, свесни свог постојања и достојни свог задатка.
За сама дела је важна свака секунда живљења у телу, на пример, Фриде или Вистлерове мајке. Свесни да публика не може комплетно да се контролише, нашим делима смо покушали да вратимо макар део права на контролу коју им је даљински управљач одузео.

 

_____________________________________________________________

 

Група Колектив Дигитал се оформила у 2015. године за време мастер студија из дигиталних уметности на Факултету за медије и комуникације у Београду. Ово је њихов први заједнички пројекат, први пут изложен у Галерији 12Хуб у јулу 2015, у склопу годишње изложбе студената дигиталних уметности при ФМК-у.

Групу Колектив Дигитал чине:

Радмила Ванкоска
Катарина Илишковић
Нина Краљевић
Немања Мараш
Валентина Миленковић
Милица Павловић
Павле Петровић
Бојана Радић
Ема Теокаревић
Маја Тодоровић

 

Изложба ће за посетиоце бити отворена до 18. маја у периоду од 12 до 19:30.
Улаз је слободан.