Актуелно
 

септембар 2017
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Архива

Ministarstvo kulture GRB ISPISI

Sekretarijat za kulturu grada beogradalogo

Logo Telekom Srbija full color-page-001

sava-logo

ERSTE BANK LOGO PLAVA POZADINA

tejk_over

FORUM FACE KAVER CIR

(Ре)позиционирање региона (Југоисточне) Европе кроз културу

18-21. април 2017. године

Дом омладине Београда, Европски центар за културу и дебату Град, Задужбина Илије М. Коларца, Галерија Звоно, Аероклуб, Француски институт у Србији, ЕУ Инфо центар у Београду

Деск Креативна Европа Србија организује регионалну конференцију Форум Креативна Европа 2017, посвећену промовисању програма Креативна Европа и теми регионалне сарадње као стратегије европског културног развоја.

Тема Форума - (Ре)позиционирање региона (Југоисточне) Европе кроз културу, биће обрађена на два нивоа: сарадња региона и територија у Европи на макро и микро нивоу; сарадња и репозиционирање држава Југоисточне Европе.У програму учествују експерти и представници Дескова Креативна Европа из Грчке, Словеније, Црне Горе, Румуније, Албаније, Хрватске, Македоније, Бугарске, Босне и Херцеговине, Молдавије, Мађарске, Србије, као и Литваније и Француске.

Поред теме европске регионалне сарадње, учесници Форума треба да препознају снаге и специфичности културног и креативног сектора региона, да одговоре како регион може да развија своју културну препознатљивост, да ли може да користи добра и лоша искуства других европских региона попут скандинавског, балтичког или централноевропског, шта су најбоље прилике за развој Југоисточне Европе и које је место програма Креативна Европа у том процесу.

У сврхе заједничког дефинисања препорука за развој региона Југоисточне Европе у оквиру Форума, Деск Креативна Европа Србија је организовао спровођење истраживања (Ре)позиционирање региона Југоисточне Европе кроз културу. Истраживање је спроведено у свим државама региона и мапирало је и анализирало: присуство уметника из региона на релевантним међународним манифестацијама, најзначајније пројекте и иницијативе регионалне сарадње, стратешка документа и правни оквир регионалне сарадње, садржај туристичких промотивних кампања земаља Југоисточне Европе. Истраживање укључује и анкетирање професионалаца у култури на тему стратешких праваца развоја региона Југоисточне Европе кроз културу.

 

Поред дебата, у оквиру Форума се организују: презентације пројеката организација из Србије које су оствариле подршку програма Креативна Европа, обуке за конкурисање на програм, тренинг за професионалце у култури који спроводи група водећих француских стручњака, правна и рачуноводствена саветовања.

У оквиру форума се организују четири пратећа програма: програм за младе и будуће професионалце у култури (у сарадњи с Универзитетом уметности у Београду), програм – дисонантно наслеђе и регионална сарадња (сарадња с организацијом Европа Ностра Србија), Европске престонице културе (у сарадњи с Деском Креативна Европа Грчка и Фондацијом Нови Сад 2021) и Forumfrançais (у сарадњи са Француским институтом и RelaisCultureEurope, Париз).

Програм Креативна Европа је главни програм Европске уније за културу.

Програм се састоји од два потпрограма: Култура, за промоцију сектора културе, и МЕДИЈИ за подршку аудио-визуелном сектору.

Деск Креативна Европа Србија је имплементационо тело програма Креативна Европа на националном нивоу, оформљено у оквиру Министарства културе и информисања Републике Србије. Задатак Деска је пружање подршке установама културе и организацијама цивилног друштва у Републици Србији које желе да обезбеде учешће у програму Креативна Европа.